Picioarele sănătoase nu dor! 10 tipsuri de urmat
Picioarele sănătoase sunt importante pentru a te simți bine și pentru a rămâne activ. Deci, dacă vă neglijați picioarele, aceasta poate duce la dureri inutile și la alte probleme ale piciorului.
Din fericire, este ușor să vă păstrați picioarele sănătoase – mai ales dacă țineți seama de aceste sfaturi pentru a vă menține activ.
Tipsul #1 Păstrați-vă picioarele sănătoase având grijă ca să fie mereu curate și uscate!
Picioarele sănătoase încep cu o bună igienă. Curățați-vă picioarele cu săpun din uleiuri naturale și clătiți-le cu multă apă. După aceea, uscați-le bine. Organismele fungice (ciuperca piciorului) iubesc umezeala, astfel încât privarea lor de orice umezeală va face mai dificilă apariția și dezvoltarea lor.
Asigurați-vă că ați usucat bine fiecare porțiune de piele, mai ales între degete. Orice exces de umezeală între degetele de la picioare poate crea un mediu minunat pentru apariția unei micoze.
Tipsul #2 Auto-examinați-vă picioarele, perioduc, pentru a depista eventualele probleme!
Găsiți-vă timp pentru o auto-examinare, o dată pe săptămână. Cel mai bine e atunci când vă faceți o baie sau duș. Pe măsură ce vă uscați picioarele, aruncați o privire pe tălpi pentru a observa orice eventuală scalare și, de asemenea, între degetele de la picioare. Pielea îngroșată, care se descuamează sau crapă ar putea semnala că suferiți de piciorul atletului.
De asemenea, observați dacă există o decolorare a unghiilor, ceea ce ar putea indica o ciupercă a acestora.
Dacă aveți diabet zaharat, trebuie să vă controlați picioarele în fiecare zi, deoarece diabetul zaharat conduce la un risc mai mare de apariție a bolilor piciorului și a infecțiilor.
Tipsul #3 Tăiați-vă unghiile corect!
Tăiați-vă unghiile drepte și evitați tăierea prea aproape de piele sau rotunjirea drastică a colțurilor unghiilor, ceea ce poate cauza dureri și chiar încarnarea unghiile, pe măsură ce cresc la loc.
Tipsul #4 Nu ascundeți unghiile „urâte” cu lac!
O unghie decolorată, groasă, crăpată sau ruptă poate semnala o micoză. Aplicarea unui lac de unghii peste o zonă infectată ar putea face ca problema să se înrăutățească.
Tipsul #5 Protejați-vă picioarele în zonele publice!
Asigurați-vă că purtați încălțăminte pentru duș (șlapi) sau pantofi de sport (după caz) la sala de sport, în vestiare și la piscine publice. Aceste locuri tind să fie „paturi” de reproducere pentru ciuperci, de la care te poți contamina și infecta.
Tipsul #6 Evitați să împrumutați încălțămintea!
Puteți să vă alegeți cu o micoză prin purtarea încălțămintei altor persoane, precum și a șosetelor purtate de o altă persoană. Încălțămintea și șosetele sunt piese intime, strict personale, care nu trebuie împrumutate!
Tipsul #7 Aveți grijă la transpirația picioarelor!
Pe fiecare picior, avem câte 250.000 de glande sudoripare. Piciorul transpiră – e firesc să fie așa – iar mediul umed este „ideal” pentru bacterii și micoze. Purtarea șosetelor potrivite menține picioarele sănătoase pentru că le ține uscate. Recomandarea e să evitați șosetele din fibre sintetice și pe cele prea strânse, pentru a evita umezeala.
Tipsul #8 Alegeți încălțăminte care „respiră”!
Pentru a vă menține picioarele sănătoase și uscate, purtați pantofi din piele, care permit circulația aerului. Dacă sunteți predispus la o transpirație excesivă a picioarelor, căutați pantofi din țesături cu ochiuri de plasă, pentru o respirabilitate maximă.
Tipsul #9 Purtați pantofi pe măsura piciorului!
Pantofii care sunt prea strânși pot provoca probleme pe termen lung. Alegeți un pantof larg, rotund, cu mult spațiu pentru degetele de la picioare și un călcâi larg și stabil. Evitați pantofii cu vârf, care pot să vă crape degetele de la picioare și să provoace unghiile încarnate.
Tipsul #10 Nu ezitați să mergeți la un specialist în podologie!
Nu încercați să vă autoprotejați de dureri la nivelul piciorului și cu atât mai puțin să interveniți singuri, când e vorba de chestiuni serioase cum este o unghie încarnată. Orice durere, înroșire, umflare sau decolorare care persistă trebuie verificate de un podolog sau de un podiatru.
De obicei, problema poate fi rezolvată cu medicamente sau cu o procedură minoră în cabinet. Cu o vizită la un centru de podologie puteți evita transformarea unor defecte mici în probleme mari.
Urmând aceste 10 tipsuri, puteți să vă mențineți picioarele sănătoase și fără durere.
Vezi și Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.