Despre afecţiunile picioarelor – 10 paşi pentru a avea picioare sănătoase
Nu exista doua picioare care sa fie la fel, chiar si cele care apartin aceleiasi persoane. Daca, totusi, au aceeasi marime, in anumite momente pe parcursul vietii si-ar putea schimba forma si dimensiunea, intocmai ca intreg organismul care se transforma o data cu cresterea in greutate, sarcina, boala sau handicap, imbatranire. Din cauza acestor schimbari naturale, de cele mai multe ori, exista o serie de probleme comune ale picioarelor.
Multe afectiuni ale piciorului sunt ereditare, inclusiv monturile, deget „in ciocan”, platfusul si chiar unghiile incarnate. Desi, destul de mult influentata de aportul de calciu, exercitii fizice si modificari hormonale, rezistenta oaselor este partial mostenita. De asemenea, o contributie importanta o are si rasa. Asiaticii, de exemplu, au o densitate osoasa mai scazuta decat rasa alba, albii mai scazuta decat rasa negroida.
Cercetari recente, publicate in New England journal of Medicine au constatat ca in perioada pubertatii, cand au loc modificari hormonale, densitatea osoasa a femeilor de culoare creste de trei ori fata de femeile care apartin rasei albe. De asemenea, US Public Health Service a realizat un studiu national in 1990, in urma caruia s-a demonstrat ca persoanele care apartin rasei negroide au manifestat cu 20% mai putine probleme de sanatate ale piciorului decat albii, desi primii dezvolta risc mai mare de a suferi de calusuri, bataturi si platfus.
Zona geografica si nationalitatea pot influenta structura piciorului. Mediteraneenii au arcadele plantare (ale piciorului) destul de reduse, iar nord europenii le au foarte inalte. In cele din urma, in unele comunitati etnice si culturale, standardele joaca un rol important intrucat membrii acestora pot purta incaltaminte traditionala, specifica. Exista persoane care chiar sufera in urma folosirii anumitor tipuri de pantofi, a caror purtare este impusa cu strictete de norme.
Printre argumentele importante pentru intelegerea si prevenirea cauzelor durerilor de picioare sunt constientizarea de catre o persoana a influentei factorilor ereditari (care nu pot fi modificati) si a celor specifici stilului de viata (care pot fi deseori modificati) care pot fi hotaratoare pentru sanatatea sau afectiunile picioarelor.
In continuare, veti fi informati in legatura cu modalitatile de tratament ale celor mai comune boli ale piciorului experimentate de oameni. Trebuie subliniat faptul ca exista anumite probleme de sanatate atat de grave incat interventia medicului trebuie sa fie urgenta.
10 paşi pentru a avea picioare sănătoase şi lipsite de dureri
Daca suferiti de diabet sau alte probleme circulatorii, sunteti insarcinata, ati suferit o interventie chirurgicala sau daca sunteti sub supraveghere medicala din alte cauze, ar trebui sa discutati despre toate aceste lucruri cu doctorul inainte de a incerca sa va auto-tratati.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!