Metatarsalgia – boala care „îți dă foc” la picioare
Poate nu ai auzit niciodată despre această afecțiune medicală – metatarsalgia – dar cu siguranță te-ai confruntat cu ea, de-a lungul vieții. Îți provoacă durere și uneori simți o arsură puternică, în tălpi, chiar în partea din față a labei piciorului, acolo unde se află „rădăcina” degetelor. Acolo se află metatarsul, iar când acesta se inflamează, doare, arde și vă deranjează la mers.
Dna Corina Hinkov, expert în podometrie, ne detaliază, în cele ce urmează, ce trebuie să știm despre această afecțiune medicală.
„ Metatarsalgia afectează cronic persoanele care au monturi, picior plat sau picior cav”
Înainte de a vorbi despre cauze și simptome, ar trebui, probabil, să definim metatarsalgia. Cu siguranță, mulți dintre cititorii noștri s-au confruntat cu acest tip de durere, dar nu i-au „dat” un nume.
Corina Hinkov – Metatarsalgia este, folosind cele mai simple cuvinte, o durere pe care o simți în partea din față a labei piciorului, în apropierea degetelor, datorită inflamației metatarsului. Metatarsul este un grup de 5 oase – numite „metatarsiene”, care formează arcul interior al boltei plantare. Practic, inflamarea acestor 5 oscioare provoacă acea senzație de arsură și durerea pe care o simțim în timpul mersului. Dacă descompunem cuvântul, găsim metatars – adică tocmai acel grup de oase – și algie – adică durere.
Da, pare ușor de înțeles acum, iar dacă asociezi asta cu durerea respectivă (pe care ai simțit-o, cu siguranță), e mai ușor să înțelegi celelalte informații. De aceea vă întreb: ce anume provoacă metatarsalgia?
Corina Hinkov – Metatarsalgia afectează cronic persoanele care au monturi, picior plat sau picior cav. De asemenea, persoanele foarte active, care merg mult pe jos sau care au joburi care presupun statul ore în șir în picioare. Nici sportivii nu sunt scutiți de această boală. O altă categorie cu risc mare de a dezvolta metatarsalgia este cea a persoanelor care suferă de obezitate. Dar metatarsalgia poate să apară și… din fudulie. Dacă porți pantofi nepotriviți doar pentru că sunt „la modă”, chiar dacă au toc prea înalt, vârf prea ascuțit sau sunt prea strâmți.
Recomandări DP: Picioarele sănătoase nu dor! 10 tipsuri de urmat
„Pentru identificarea altor semne este necesară o vizită la podolog”
Care sunt simptomele metatarsalgiei?
Corina Hinkov – Senzația de arsură, în bolta plantară, durerea persistentă și disconfortul, în zona metatarsului – acestea sunt semnele… să le zicem „clasice” ale metatarsalgiei. Pentru explorarea piciorului și identificarea altor semne este necesară o vizită la podolog și urcarea pe podoscop, pentru rezultate revelatoare.
Cu sau fără vizita la podolog, care sunt recomandările dv pentru ameliorarea durerilor de picioare?
Corina Hinkov – Aș zice… cu vizita la podolog. Sau la ortoped. Oricum, după ce un specialist în afecțiunile piciorului face un consult dedicat. Dar, pentru că m-ați întrebat ceva, iată câteva recomandări de care e bine să se țină seama:
–începeţi să purtaţi încălţăminte comodă cu o susţinere anatomică bună care să vă ajute să mergeţi fără niciun disconfort
-în cazul în care aţi fost diagnosticat cu această afecţiune este bine să începeţi să utilizaţi încălţăminte pentru picioare delicate, investind în materiale de calitate care garantează comoditatea picioarelor dumneavoastră
-nu purtaţi tocuri constant sau prea multe ore deoarece acest tip de încălţăminte pune toată greutatea corpului pe metatars, crescând disconfortul
–evitaţi activităţile de impact şi optaţi pentru cele în care picioarele şi articulaţiile dumneavoastră nu au de suferit
-urmaţi instrucţiunile specialistului podolog, în privința medicației și a poziției de repaos – se recomandă anumite medicamente inflamatorii și odihna adecvată a picioarelor
-compresele cu gheaţă aplicate 15 minute asupra zonei, vă ajută să reduceţi inflamaţia, aplicaţi-le de câteva ori pe zi.
Un ultim sfat pentru cititorii noștri?
Corina Hinkov – Mai degrabă un aforism de Tudor Mușatescu: „Pantoful mai mic decât piciorul te strânge… de pe drumuri”.
Interviu acordat publicației Ziarul Medical
Sursă fotografii: Pixabay
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.