Exerciţii pentru fasciita plantară (partea a II-a)
Alte tipsuri de stiut in cazul tratamentului pentru fasciita plantară:
MEDICAMENTE ANTI-INFLAMATORII
Eficiente in special in reducerea inflamatiei locale. Se administreaza oral sau local.
PLANTARI
AJUTOARE IN TIMPUL SOMNULUI
Acestea ajuta la refacerea tesutului fibros care formeaza scobitura piciorului in timp ce va odihniti. Astfel, veti scapa de una dintre simptomele fascitei plantare, care cauzeaza durere la trezire, de fapt, contractarea muschilor in timpul noptii (aoneurosis). Chiar si masajul scobiturii piciorului si al calcaiului cand va dati jos din pat poate reduce durerea.
Podologia este stiinta care are control integral asupra situatiei posturale de la diagnostic pana la crearea de plantare speciale si alegerea de incaltaminte adecvata pentru pacienti. Specialistul podolog este singurul care va urmareste pas cu pas de la diagnostic pana la productia protezei plantare personalizate. Fascita plantara poate disparea odata cu purtarea unor plantari special creati pentru picioarele si problema dumneavoastra.
Urmand aceste sfaturi, majoritatea pacientilor isi revin dupa 4-8 saptamani (cateodata este nevoie chiar si de 6-12 luni). Cu cat incepeti mai curand tratamentul, cu atat durerea va fi mai mica. Daca nu luati masuri la timp, durerea persistenta se va agrava si complicatiile vor ajunge pana la genunchi, pelvis sau spate.
E posibil ca simptomele sa nu dispara timp de cateva luni, desi ati facut tratamente. In acest caz, medicul poate decide daca sa va faca injectii de cortizon pentru a reduce inflamatia. Acest tip de tratament, eficient in 75% dintre cazuri, are riscuri pentru ca promoveaza slabirea fasciei plantare si atrofierea tesutului gras care protejeaza calcaiul.
Anumite tipuri de fizioterapie s-au dovedit eficiente in tratarea fascitei plantare, prin care ultrasunetele, iontoforeza, fonoforeza, masajul si undele de soc (litotritie). In special ultimul tip creste rata de regenerare a ligamentului cauzand adevarata microtraume in aponeuroza plantara. In ciuda unei aparente contradictii, aceste unde de soc cresc capilarizarea in zona si metabolismul celular favorizand procesul de reparare spontana a tesutului ligamentos.
Daca toate aceste tratamente au succes este important ca pacientul sa continuie sa faca exercitii de stretching si sa aiba grija cand isi alege incaltamintea. Astfel poate preveni revenirea fascitei plantare, chiar la cateva luni dupa vindecarea completa. Trebuie luata serios in calcul purtarea unor orteze personalizate care sa protejeze calcaiul si sa distribuie in mod egal greutatea corpului pe toata talpa.
Daca toate aceste tratamente nu sunf eficiente, medicul poate decide sa recurga la o interventie chirurgicala pentru a elibera tensiunea. Ca orice alta interventie, nici aceasta nu este lipsita de riscuri si trebuie efectuata doar daca fascita nu arata niciun semn de imbunatatire dupa un tratament prelungit si agresiv (8-12 luni). Exista riscul unor complicatii (infectii, ranirea nervului, detensionarea prea mare a tesutului si persistenta simptomelor in caz ca diagnosticul nu a fost pus corect). Interventia chirurgicala, care poate fi laparoscopica sau traditionala, trebuie efectuata doar dupa o evaluare temeinica a starii pacientului.
Daca interventia are succes, activitatile sportive pot fi reluate dupa 2-3 luni de refacere.
Sursa: http://www.footclinic.it/