Artrita – simptome, diagnostic şi tratament
Definiţie
Artrita este definită ca fiind o inflamaţie a unei articulaţii. Este reprezentată de o deteriorare treptate a cartilajului care acoperă osul unei articulaţii, care dă semne de uzură şi care apare o dată cu înaintarea în vârstă, după o traumă a zonei afectate sau la persoanele care practică sporturi. Se manifestă prin îngroşarea şi deformarea osului de dedesubt, fapt ce duce la o flexibilitate mai redusă şi dureri de picioare.
Cauze
Există aproximativ 38 de cauze ale artritei şi cele mai multe dintre acestea afectează piciorul. Cea mai întîlnită afecţiune este osteoartrita. Osteoartrita este pur şi simplu subţierea şi ruperea cartilajului încheieturilor. Vârsta, greutatea excesivă, pantofii nepotriviţi şi traumele (accidentele) sunt cauzele de bază ale osteoartritei. Din fericire, această afecţiune se poate trata uşor.
Primul pas în diagnosticarea artritei este formularea unui istoric complet de sănătate. Al doilea pas este o radiografie pentru a vedea care este structura osoasă a piciorului. În cazurile mai avansate de artrită, un RMN sau o tomografie computerizată pot fi de folos. În cazurile mai complicate de artrită, prin analizele de sânge se poate diferenţia tipul de artrită.
Guta, care este de asemenea inclusă în categoria artritelor şi artrita reumatoidă sunt tipurile de artrită care au efectele cele mai grave. În majoritatea cazurilor, durerile simple de la nivelul picioarelor sunt de natură biomecanică, cauzate de faptul că structura osoasă a picioarelor nu este susţinută cum ar trebui.
Atunci când ne dor picioarele, primul pas este să ne cumpărăm încălţăminte care să susţină mai bine piciorul. Al doilea pas este achiziţionarea unui plantar personalizat.
Pentru a scăpa de durere putem folosi medicamente anti-inflamatoare care se eliberează fără reţetă, împreună cu gheaţa şi masaje ale picioarelor.
Vitaminele B6, B12 şi acidul folic sunt de asemenea folositoare în tratamentul artritei.