Picioarele şi sarcina: schimbări ale corpului în timpul sarcinii
Când pelvisul se lărgeşte, picioarele îl urmează
Sarcina aduce cu sine o gamă de schimbări în corpul unei femei. Greutatea suplimentară în trunchi are efecte imediate precum o curbare a părţii de jos a spatelui şi o răsucire a pelvisului spre înainte. Când centrul de greutate al femeii este schimbat, postura se schimbă şi ea. Acest lucru cauzează o suprasolicitare a muşchilor şoldului, picioarelor şi gleznelor. Aceste schimbări contribuie la postura şi alura caracteristică femeilor însărcinate.
Faptul că picioarele se schimbă în timpul sarcinii nu este o surpriză pentru majoritatea femeilor. Chiar dacă este prima oară când sunt însărcinate, majoritatea au auzit poveşti sau avertismente despre creşterea măsurii la încălţăminte, dureri de picioare sau umflarea lor. Ce înseamnă de fapt şi cum pot fi ameliorate aceste probleme?
Problemele picioarelor asociate cu sarcina
O problemă des întâlnită şi de cele mai multe ori ignorată în timpul sarcinii este durerea de picioare. Femeile îşi schimbă mersul în timpul sarcinii pentru o stabilitate mai bună. Acest lucru se datorează schimbărilor în distribuţia greutăţii şi a centrului de greutate şi face ca muşchii şoldurilor, pelvisului, picioarelor şi gleznelor sş funcţioneze diferit.
Există două schimbări comune asociate cu picioarele în timpul sarcinii. Prima este creşterea în volum datorată umflării picioarelor şi a doua este o creştere în măsură la pantofi, cauzată de o laxitate a ligamentelor care susţin piciorul. Această laxitate ligamentară este cauzată de un hormon numit relaxină care se ocupă şi cu lărgirea ligamentelor colului uterin şi a pelvisului în apropierea naşterii. Acest hormon nu afectează doar cervixul, ci are efecte în întregul organism. Ligamentele care ar trebui să susţină cele 26 de oase ale piciorului pot fi afectate, iar dacă aceste ligamente se relaxează, boltă plantară se prăbuşeşte (supra-pronaţie). Având în vedere că nivelul de relaxină este ridicat în prima parte a sarcinii, aceste schimbări apar pe parcursul câtorva luni.
De asemenea, în timpul sarcinii apar deseori bătături dureroase şi crăparea călcâielor. Aceste probleme indică faptul că piciorul s-a aplatizat şi s-a mărit, în timp ce mărimea de la pantofi a rămas aceeaşi.
Sunt permanente aceste schimbări?
Studii publicate în Jurnalul Asociaţiei Medicale Podolgice Americane arată că schimbările mersului femeilor în timpul sarcinii au efecte permanente care sunt posibile să nu revină la normal după naştere. Unii experţi sunt de părere că mărimea la pantofi va rămâne mai mare.
Ce tratament este indicat pentru schimbările la nivelul picioarelor?
Din păcate pentru multe femei, problemele picioarelor lor nu sunt tratate corespunzător. Durerile de picioare, genunchi şi şolduri sunt trecute cu vederea în ideea că vor dispărea miraculos după naştere. Asta pentru că anumiţi specialişti consideră că tratamentele pe care le-ar recomanda în mod normal femeilor care nu sunt însărcinate, pot fi periculoase pentru femeile gravide.
Primul pas pentru ameliorarea durerilor de picioare este înălturarea oricăror interferenţe cu piciorul în schimbare. Pentru a scăpa de umflături, ţineţi picioarele în apă rece şi menţineţi-le ridicate cât mai mult timp pentru a ajuta circulaţia. Achiziţionaţi câteva perechi noi de încălţăminte comodă. Aveţi în vedere că picioarele dumneavoastră se vor modifica la fiecare sarcină. Evitaţi tocurile înalte pentru că accentuează problemele piciorului dumneavoastră într-un moment când are cea mai vulnerabilă structură.
Importanţa purtării plantarilor personalizaţi Ahile
Supra-pronaţia asociată cu sarcina se poate trata cu un plantar personalizat, corect din punct de vedere biomecanic. De fapt, sarcina oferă oportunitatea abordării problemelor picioarelor pentru că picioarele sunt maleabile şi mai uşor adaptabile unei noi poziţii. Bucurându-vă de acest lucru, puteţi corecta poziţia picioarelor dumneavoastră, pentru o funcţionare corectă şi o lipsă a durerilor în anii ce vor urma.
Plantarii Ahile sunt personalizaţi pentru greutatea şi flexibilitatea picioarelor dumneavoastră, două variabile care sunt cruciale pentru picioare în timpul sarcinii şi după. Plantarii Ahile vor susţine bolta plantară mai bine decât orice alţi plantari, ridicându-vă efectiv bolta. Aceasta ridicare va micşora piciorul, plasându-l în poziţia lui corectă şi astfel nu veţi avea nevoie de numere mai mari la pantofi. Schimbarea posturii piciorului poate ajuta şi schimbările de postură ale genunchilor şi părţii inferioare a spatelui. Aceşti plantari se pot ajusta în timpul sarcinii pentru a corespunde schimbărilor corpului dumneavoastră.
Tratamentul preventiv cu plantari este crucial pentru evitarea dezvoltării problemelor picioarelor asociate cu supra-pronaţia şi prăbuşirea boltei plantare precum fasciita plantară (durerea de călcâi), monturile şi metatarsalgia.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformarile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
SURSE:
- BIRD AR, MENZ HB, HYDE CC: The effect of Pregnancy on Footprint Parameters. J Amer Podiatr Med Assoc 89:405-409, 1999
- LYMBERY JK, GILLEARD W: The Stance Phase of Walking During Late Pregnancy. J Amer Podiatr Med Assoc 95(3):247-253, 2005
- ANDERSON J DRM: www.babycenter.com
- FOTI T, DAVIDS JR. BAGLEY A: A Biomechanical Analysis of Gait During Pregnancy. J Bone and Joint Surg 82:625-632, 2000.