Cum evităm bătăturile? 6 sfaturi esentiale pentru a preveni aparitia lor
Pe langa faptul ca sunt o problema estetica, bătăturile cauzeaza discomfort si dureri, in special cand parcurgem distante mari.
Starea picioarelor noastre, modul in care mergem si tipul de incaltaminte pe care o purtam sunt de obicei responsabile pentru formarea bataturilor, care de obicei apar in zona calcaiului si in partea externa a degetului mare.
Pentru a preveni aparitia lor, iti vom da in continuare cateva sfaturi:
1. Este fundamental sa stim sa alegem corect incaltamintea. Modelele cu un calapod prea dur sau nepotrivit formei picioarelor noastre, pot sa ne roada si sa creeze disconfort, iar pe termen lung vor forma bataturi. Se recomanda sa alegem pantofi comozi cu forma anatomica, si in cazul in care picioarele noastre sunt mai late, sa optam pentru incaltaminte speciala pentru a garanta o stare perfecta a picioarelor.
2. Se recomanda sa alegem pantofi fabricati din materiale de calitate care sa permita transpiratia corecta a pielii piciorului, evitand astfel si bataturile.
3. Un aspect important este sa invatam sa alternam perechile de pantofi. Purtarea zilnica a aceeasi perechi de pantofi creste probabilitatea generarii unor basici si bataturi in anumite puncte.
4. In cazul femeilor, purtarea excesiva a pantofilor cu toc trebuie evitata. Acest tip de incaltaminte, din cauza unghiului de inclinatie al talpii si a ingustimii partii anterioare, cauzeaza bataturi in multe cazuri. Alternati incaltamintea cu toc cu cea fara toc pentru a evita disconfortul.
5. Este important sa mentinem pielea picioarelor bine hidratata, in special in zonele predispuse la formarea bataturilor, astfel evitand aparitia lor.
6. In cazurile de bataturi grave, care ne fac imposibila purtarea oricarui tip de incalaminte, se recomanda sa apelam la specialistul podolog. Este posibil ca aparitia acestor bataturi sa fie cauzata de incaltamintea nepotrivita, dar si de un mers incorect. In acest caz, plantarii personalizati recomandati de specialistul podolog va vor imbunatati confortul si va vor ajuta sa evitati formarea bataturilor.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!