Tipsuri pentru sănătatea picioarelor fotbaliştilor
Există numeroase leziuni ale picioarelor pe care jucătorii de fotbal le dezvoltă în urma suprasolicitării, a presiunii, a condiţiilor de umiditate a picioarelor şi a fricţiunii pe picioare.
În următorul articol vă vom arăta ce puteţi face pentru a avea grijă de cea mai importantă parte a corpului, atunci când vine vorba de fotbal – picioare!
Stresul picioarelor
Fotbalul pune o mulţime de stres pe picioare datorită naturii jocului. Întoarceri bruşte, opriri şi porniri rapide, pe suprafeţe dure sau inegale sau în condiţii de umiditate pentru 90 de minute.
Într-un meci normal, fotbaliştii aleargă aproximativ 10 km la viteze normale, fac sprint pentru 1 km, accelerează de 50 de ori şi schimbă direcţia la fiecare 5 secunde. Când aleargă, greutatea corporală a unui fotbalist se poate înmuţi cu până la 5 ori, iar picioarele suportă acest stres.
Unii fotbalişti poartă ghete, care în mod normal sunt strânse în jurul piciorului, de multe ori cu un număr mai mici şi unele ghete moderne sunt realizate din materiale sintetice, care nu permit piciorului să respire.
Simptome
Ghetele de fotbal înguste pot freca pielea şi pot provoca băşici care nu numai că sunt dureroase dar pot ajunge şi al infecţii, care pot provoca multe alte probleme.
Ghetele de fotbal sintetice care nu permit piciorului să respire pot duce la creşterea şi multiplicarea bacteriilor producătoare de miros.
Când picioarele tale sunt supuse la presiune cauzată de suprafeţe diferite, pielea începe să se usuce. Dacă este lăsată netratată, aceasta va crăpa. Fisurile mici se pot adânci şi chiar pot ajunge să sângereze.
Măsuri preventive
Foarte mult timp şi bani sunt pierduţi pentru alegerea unor ghete de fotbal , dar apoi picioarele ce poartă acele ghete sunt neglijate.
Igiena picioarelor
Picioarele transpirate sunt o parte integrată a fotbalului, aşa că igiena picioarelor este importantă în evitarea apariţiei unor afecţiuni precum „piciorul de atlet”. Spălaţi-vă picioarele în mod regulat şi uscaţi-le bine!
Balsamul pentru picioare a apărut pentru a repara daunele pe care fotbalul le provoacă picioarelor. Ajută la revitalizarea picioarelor dumneavoastră. Se absoarbe rapid şi nu lasă reziduri grase aşa că începe să funcţioneze imediat şi este uşor de aplicat.
Purtaţi şosete adecvate
Studiile au arătat importanţa şosetelor în prevenirea leziunilor provocate de fotbal. Există şosete ce lasă piciorul să respire şi previne transpiraţia în interiorul ghetei. De asemenea, se găsesc şosete ce vă protejează metatarsianul, care se numesc Metasox.
Purtaţi măsura potrivită
Achiziţionaţi măsura adecvată a ghetelor de fotbal şi în relaţie cu tipul de suprafaţă pe care jucaţi. Acest lucru poate să însemne achiziţionarea mai multor perechi de ghete de fotbal pe seuon, dar merită investiţia.
Analizaţi materialul
Unele materiale superioare nu permit piciorului să respire şi acest lucru ştiţi ce poate cauza. Luaţi în considerare materialele disponibile în cadrul bugetului şi cereţi recomandări prietenilor.
Impactul alergării poate provoca leziuni asupra labei piciorului şi extremităţilor inferioare ale alergătorilor. De fapt, în încercarea de a avea un randament mai bun, de a reduce impactul şi de a preveni leziunie, plantarii sau ortezele plantare(cum le numesc podologii) sunt folosite de tot mai mulţi alergători.
Plantarii, reprezintă o talpă în interiorul încălţămintei, ce poate afecta economia alergării şi poate însemna un consm mai mare de oxigen. Din acest motiv, plantarii trebuie să fie cât mai subţiri posibil şi se vor realiza conform unor amprente ale picioarelor dumneavoastră şi vor fi complet personalizaţi. Purtarea ortezelor plantare fără a fi neapărat necesar, poate să nu aducă beneficii, ci chiar să cauzeze o oboseală mai rapidă sau să aibă alte consecinţe biomecanice.
Consultaţi specialistul podolog pentru a determina dacă aveţi nevoie sau nu de ajutorul unor plantari, aceasta fiind cea mai bună investiţie pentru a preveni leziunile viitoare.
SURSA: http://www.footy-boots.com/football-foot-care/