Sfatul nostru de astazi: Alege pantofii pe care picioarele tale îi merită!
Picioarele sunt adaptabile si pot rezista la o multime de presiuni inainte sa se revolte. Daca mergi mult, este important sa alegi sa porti incaltaminte ce nu iti va agrava sanatatea picioarelor.
În alegerea pantofului, este important să identificaţi care este tipul de amprentare al solului pe care îl realizează piciorul dumneavoastră, atât în faza statică, cât şi în faza dinamică a deplasării sale, întrucât există trei tipuri diferite de pronaţie care generează confort sau dureri de picioare.
Pronaţia
…adică felul în care piciorul se mişcă după ce atinge solul (de multe ori împreună cu călcâiul şi glezna spre interior pentru ca piciorul să îşi găsească echilibrul), este o mişcare normală în măsura în care amprenta este uniform bilaterală.
Suprapronaţia
…apare atunci când piciorul se roteşte excesiv spre interior, ceea ce duce la întinderi musculare atât în laba piciorului cât şi la nivelul articulaţiei gleznei. Persoanele cu amprentare suprapronată tind să aibă şi bolte plantare joase. Dacă acesta este şi cazul tău, caută pantofi ce oferă stabilitate sau un control mai bun al mişcării, respectiv pantofi mai puţin flexibili, mai întăriţi în zona călcâiului şi care ajută implicit la scăderea gradului de suprapronaţie. Este esenţial ca şi plantarul personalizat să aibă corecţiile potrivite pentru suprapronaţie.
Supinaţia
…descrie piciorul care se roteşte dinspre interior spre exterior în timpul mersului sau alergării. Persoanele cu supinaţie tind să aibă bolta plantară înaltă, deci este recomandabil să alegeţi pantofi cu căptuşeală cât mai groasă care ajută la absorbţia şocurilor în momentul impactului piciorului pe sol.
Pronaţia normală este cea mai întâlnită, în cazurile în care piciorul este pronat normal, nu excesiv. Căutaţi pantofi ce oferă stabilitate, dar care sunt mai flexibili decât cei pentru controlul mişcării, oferind totuşi o susţinere bună, este esenţial ca şi plantarul personalizat să aibă corecţiile potrivite pentru supinaţie.
Tipul de boltă plantară şi pronaţia sunt importante când vă alegeţi încălţămintea pentru alergat
Dacă decideţi să alegeţi pantofi minimalişti, bolta şi pronaţia nu sunt atât de importante, dar trebuie totuşi să luaţi în considerare terenul pe care veţi alerga (banda, pista sau asfalt). Pantofii de alergat minimalişti forţează muşchii să lucreze mai mult, aşadar este important să creşteti gradual distanţele parcurse când purtaţi acest tip de încălţăminte sport.
Sfaturi utile pentru cumpărarea pantofilor
Sfatul 1
Pantofii trebuie înlocuiţi la fiecare 5-6 luni (sau 400-600 km parcurşi), în funcţie de cât de des îi utilizaţi. Dacă se uzează tălpile pe lateral atât de mult încât piciorul «se revarsă» peste marginea tălpii pe o parte sau pe cealaltă, este timpul pentru o nouă pereche. Notaţi-vă pe interiorul pantofilor data la care i-aţi cumpărat pentru a vă ajuta să vă amintiţi când să-i înlocuiţi.
Sfatul 2
Spre deosebire de pantofii tradiţionali pentru alergat, pantofii sport minimalişti nu au căptuşeala care de obicei se uzează după câteva sute de km. Astfel, pantofii minimalişti pot fi folosiţi mai mult timp. Uzarea tălpilor este un bun indicator pentru momentul în care trebuie schimbaţi.
Sfatul 3
Încercaţi să vă verificaţi mărimea în fiecare an. Nu presupuneţi că un nou design al aceluiaşi pantof vi se va potrivi exact la fel precum modelul precedent. Este posibil să se fi făcut modificări în timpul reproiectării designului.
Sfatul 4
Când probaţi pantofi noi, purtaţi acelaşi tip de şosete pe care le veţi purta când alergaţi.
Sfatul 5
Mergeţi la cumpărături seara, când picioarele tind să fie mai umflate.
Sfatul 6
Când staţi în picioare, ar trebui să existe o diferenţă de aproape 1 cm între cel mai lung deget de la picior şi vârful pantofului.
Sfatul 7
Alergaţi puţin prin magazin (dacă vă este permis) pentru a vedea cum vi se potrivesc pantofii. Încercaţi să faceţi mişcările pe care plănuiţi să le faceţi în acei pantofi (sărituri, marş, aerobic etc.). Picioarele nu trebuie să alunece înainte şi înapoi sau în lateral în pantofi când vă mişcaţi. Dacă pantoful nu vi se pare «perfect» în magazin, încercaţi altul. Pantofii nu au nevoie de o perioadă de acomodare, aşadar continuaţi căutarea până vă veţi simţi confortabil în pantofi chiar de la început.
Sfatul 8
Întrebaţi despre termenele de returnare/schimb a pantofilor în magazin. Procedurile acestora variază uneori.
Sfatul 9
Majoritatea experţilor recomandă să purtaţi pantofi recent cumpăraţi prin casă câteva ore în fiecare zi pentru câteva zile înainte de activităţi sportive extensive. Căldura piciorului dumneavoastră va modela talpa interioară pentru un confort sporit. De asemenea, nu purtaţi pantofii cei noi direct în alergările pe distanţe foarte mari. Permiteţi-vă un timp de tranziţie şi de adaptare cu ei, chiar dacă sunt acelaşi model cu unii pe care i-aţi mai avut. Din acest motiv, este bine să nu aşteptaţi ca pantofii vechi să se uzeze de tot înainte de a vă cumpăra unii noi.
Şi niciodată, dar niciodată nu purtaţi pantofi noi într-un concurs, fără să-i fi «antrenat» câteva săptămâni înainte.
Pe langa aceste sfaturi utile, noi iti prezentam si Ghidul de potrivire corespunzatoare a pantofilor…
Pentru confortul si sanatatea picioarelor, este esential ca pantofii tai sa se potriveasca corect picioarelor tale. Pantofii confortabili vor permite picioarelor tale sa lucreze normal si nu le vor restrictiona miscarea in niciun fel. Desi masura pantofului pe care il cumperi este importanta, este de asemenea o idee buna sa incerci urmatoarele masuri sa te asiguri ca pantofii vor fi confortabili cand vei merge:
- Asigura-te ca este spatiu intre degetul tau mare de la picior si terminatia pantofului – acest lucru se face usor presand pe fata pantofului sa localizezi pozitia degetelor
- Verifica ca este spatiu inauntrul pantofului miscad degetele in acesta
- Ar trebui sa fie destula latime in pantof pentru a ti se acomoda intregul picior – nu ar trebui sa se faca presiune asupra articulatiilor din partile laterale ale picioarelor
- Pentru confort, pantoful nu ar trebui sa alunece la spate. Daca pantoful aluneca la spate cand mergi, impinge-ti calcaiul in spatele pantofului, apoi incearca sa strangi siretele sau curelele sa imbunatatesti fixarea piciorului
Vino la o consultatie a specialistului nostru podolog pentru a afla lucruri noi despre picioarele tale!