Recomadari privind biomecanica şi ciclismul
Biomecanica, studiul forţelor externe ale corpului, joacă un rol crucial în ciclismul satisfăcător şi eficient.
De exemplu, când staţi pe bicicletă cu mâinile pe ghidon, mâinile, umerii şi pieptul ar trebui să fie în aceeaşi linie.
Prin consolidarea biomecanicii piciorului, medicii podiatri specializaţi în medicina sportivă pot îmbunătăţi funcţiile mecanice ale corpului. Dacă un ciclist este rănit la genunchi după o plimbare de 35 de km, problema poate fi un dezechilibru biomecanic. Un medic podiatru poate atenua durerea prin corectarea acestui dezechilibru cu ajutorul medicamentelor sau cu un branţ ortetic. De asemenea, ar trebui evaluat modul de antrenament şi îngrijire.
Pentru a evita apariţia durerii, podiatri recomandă exerciţii de întindere a principalelor grupe de muşchi folosiţi la ciclism – înainte şi după efortul fizic. Şaua este la înălţimea corectă când genunchii sunt uşor flexaţi şi şoldurile peste genunchi.
Podiatrii recomandă utilizarea unui monitor de puls pentru un regim de ciclism în formare. Unele modele de monitoare au curea de legat în jurul pieptului, în timp ce unităţile mai mici sunt pentru încheietură şi afişează pulsul pe măsură ce pedalaţi.
Întrebaţi-vă medicul podiatru pentru un aparat de monitorizare al pulsului adecvat. De obicei, acelaşi criteriu se aplică şi pentru alergători: pulsul ar trebui să fie la 60-70% din maximul dumneavoastră pentru un antrenament eficient.
Urmareste si alte recomandari ale specialistilor podiatrii in cazul….
Accidentelor – În fiecare zi, podiatri tratează ciclişti ce au suferit leziuni excesive deoarece s-au împins rezistenţa dincolo de limitele lor. În acest articol veţi citi despre cele mai frecvente leziuni de ciclism şi cauzele lor.
Ca în cazul tuturor leziunilor atletice, durerea care persistă indică nevoie de a urma un tratament la un specialist familiarizat cu leziunile datorate ciclismului.
Durerilor de genunchi – Unele probleme la genunchi cum ar fi umflarea rotulei sau pocnitul ar trebui imediat evaluate. Iritarea cartilagiului sau deteriorarea sa poate fi determinată de un dezechilibru biomecanic sau poziţionarea defectuoasă pe pedale. Pedalatul într-o viteză prea mare sau statul în picioare pe pedale pot agrava problema. Pantofii cu talpă mai groasă, cu nervuri care limitează alunecarea piciorului pot cauza dureri de genunchi dacă tălpile, genunchii şi pedalele nu sunt aliniate.
Durerilor tibiei – Durere în fiecare parte a tibiei ce este cauzată de inflamarea muşchiului sau a tendonului. Acest lucru poate fi legat de un dezechilibru muscular între grupe musculare opuse. Aceasta este de obicei legată de pronaţia excesivă a piciorului (colapsul arcului). Streching-ul şi ortezele de corecţie pentru pronaţie pot ajuta atelele fluierului piciorului.
Tendinitei Ahileene – Iritaţii şi inflamaţii ale tendonului ataşat la partea din spate a osului călcâiului pot fi cauzate de pedalarea necorespunzătoare, şaua prea sus, lipsa unei încălziri sau antrenament excesiv. Această afecţiune este întâlnită la cicliştii mai experimentaţi şi poate fi tratată cu comprese de gheată, repaus, aspirină sau cu alte medicamente inflamatorii. Durerea cronică sau orice inflamaţie mai gravă trebuie evaluată profesional.
Oaselor sesamoide – Cunoscute sub numele de „rulmenţii piciorului” sunt 2 oase mici ce se găsesc dedesubtul primelor oase metatarsiene; oasele sesamoide se pot inflama sau rupe din cauza stresului provocat de ciclism. Inflamaţia oaselor sesamoide se poate corecta prin purtarea ortezelor şi a unor pantofi potriviţi.
Amorţirii – Încălecarea nervului dintre al doilea şi al treilea deget poate duce la inflamare şi astfel rezultă amorţirea, gâdilarea sau dureri ascuţite. Pantofii mai largi sau evitarea legării şireturilor foarte strâns pot ameliora problema. Dacă durerea persistă, optaţi pentru pantofii fără şireturi.
Amintiţi-vă, siguranţa şi sănătatea este pe primul loc, apoi bucuraţi-vă de plăcerea mersului pe bicicletă!
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!