Biomecanica mersului – Tot ce trebuie să știi despre examinarea biomecanică a piciorului tău
Fazele biomecanice ale mersului uman
Mersul omului trece prin patru faze. Întâi, el calcă pe călcâi, apoi îşi rulează bolta tălpii, ajunge în poziţia pe vârf ca sprijin şi apoi piciorul se ridică, fiindcă intră în acţiunea de păşire cu celălalt picior. Dacă talpa pantofului e rigidă şi are talonete rigide, se strică rulajul, care este cea mai importantă etapă a mersului.
90% dintre persoane se nasc cu un anumit grad de crăcănare. Acest lucru face ca partea exterioară a călcâiului să ia contact cu solul înaintea tălpii atunci când alergăm sau mergem.
Acest lucru se poate confirma observând uzura părţii exterioare a tocului pantofilor dumneavoastră.
Din cauza greutăţii exercitate asupra piciorului, acesta se apleacă spre interior. Pentru că glezna are rol de echer, aplecarea piciorului face ca glezna să se răsucească spre interior. Acest lucru duce la entorse şi durere. Cauzează şi durere în talpă, fasciita plantară. Răsucirea spre interior a gleznei cauzează şi o răsucire spre interior a tibiei.
Această răsucire afectează ligamentele şi cartilagiile genunchiului, ceea ce cauzează durere cronică de genunchi şi accidentări. Răsucirea spre interior a genunchiului conduce la răsucirea în aceeaşi direcţie a coapsei şi şoldului.
Acest lucru cauzează aplecarea pelvisului, ceea ce se traduce prin efort suplimentar pentru muşchii inferiori ai spatelui. Astfel apar accidentări localizate la nivelul părţii de jos a spatelui şi durere cronică în aceeaşi zonă.
Probleme podologice din domeniul sportiv
Domnul Daniel Moayral, podologul care conduce împreună cu fratele său, Jordi Mayral, Clínica Podológica Mayral, care mai are două sucursale în Barcelona şi în Cerdanyola del Valles, şi care face parte din ADRIO-CLINIC în Clinica CIMA din Barcelona, comentează unele probleme care afectează picioarele sportivilor de performanţă. Problemele podologice pot fi împărţite în trei subdomenii. Primul este sectorul traumatic, reprezentat de problemele cauzate de o leziune sau de o lovitură. Al doilea este sectorul dermatologic, ce se referă la afecţiuni de tip micotic precum piciorul de atlet. Iar în ultimul se evidenţiază disconforturile de ordin mecanic. În acest ultim caz, modificările piciorului se produc din cauza practicării sportului şi cauzează leziuni şi disconfort. Din acest motiv, podologul este din ce în ce mai prezent în orice activitate sportivă care se practică profesional.
Studii biomecanice
Studiile biomecanice actuale calculează presiunea fiecărui metatarsian pe sol, fapt foarte folositor în cazul atleţilor. Alergătorii de viteză sunt cei care pun cea mai mare presiune pe picior la nivel punctual pentru că presiunea creşte atunci când suprafaţa de sprijin este mai mică.
Plantarii
Persoanele care poartă plantari în viaţa de zi cu zi trebuie să îi poarte şi când practică un sport. Acelaşi lucru se întâmplă şi când trebuie să poarte un tip specific de încălţăminte, cum ar fi pantofii cu toc. Piciorul continuă să aibă nevoie de susţinere pentru a merge fără probleme şi fără a forţa postura.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre examinarea biomecanică a piciorului tău