Decalogul picioarelor diabetice
Ce este diabetul?
Probabil diabetul este afecţiunea cu cele mai devastatoare efecte localizate la nivelul picioarelor. Diabetul este de două tipuri: Tipul I şi Tipul II. Diabetul de tip I este asociat cu diabetul juvenil şi este de cele mai multe ori ereditar. Diabetul de tip II, numit diabet apărut la maturitate, este caracterizat de un nivel ridicat al zahărului în sânge la persoanele cu o greutate mai mare decât cea normală, care şi-au neglijat dieta. Există şi o afecţiune numită pre-diabet sau Sindromul X asociată cu presiune arterială crescută, un indice al masei corporale ridicat şi hipercolesterolemie; iar acesta este asociat şi formelor timpurii ale neuropatiei (pierderea simţului tactil şi o senzaţie de furnicătură) în picioare şi mâini.
Diabetul poate fi controlat cu medicamente, o dietă specială şi exerciţii fizice.
Diabetul şi problemele picioarelor
Cea mai gravă problemă pentru picioarele diabeticilor sunt ulceraţiile picioarelor care apar pe tălpi. Motivul pentru care apar ulcerele este faptul că pacienţii nu-şi simt tălpile şi orice traumă minoră poate deveni o rană deschisă, care duce la ulceraţii şi ulterior la infecţii serioase şi pierderea piciorului. Scopul tratamentelor diabeticilor cu ulceraţii la nivelul picioarelor este eliberarea presiunii, prevenirea infecţiei şi în final restaurarea simţului tactil în picioare pentru a nu fi nevoie de amputare. Este important ca un pacient cu ulceraţii la nivelul picioarelor să meargă la podolog.
Se fac multe analize pentru a menţine starea de sănatate a diabeticilor, inclusiv teste de sânge care monitorizează nivelul de zahăr, al hemoglobinei A1C, care masoară raspunsul la zahăr în timp, RMN-uri, radiografii şi o supervizare constantă a pacientului.
Igiena picioarelor dureroase
Dacă suferiţi de diabet, ştiţi deja că îngrijirea picioarelor este o parte esenţială a grijilor dumneavoastră zilnice.
10 paşi pentru a avea picioare sănătoase şi lipsite de dureri
1. Mergeţi la controale medicale regulate. Dacă aveţi nevoie de un podolog bun, îl găsiţi la noi.
2. Purtaţi încălţăminte specială pentru diabetici, şosete pentru diabetici şi plantari.
3. Verficaţi-vă picioarele zilnic. Priviţi-vă tălpile în oglindă. Verificaţi cu atentie dacă există tăieturi, zgârieturi sau băşici.
4. Trataţi tăieturile, zgârieturile şi başicile imediat. Mergeţi la podolog dacă nu se vindecă. Rănile deschise pot duce la ulceraţii sau chiar mai rău.
5. Păstraţi-vă picioarele curate. Spălaţi-le uşor cu săpun şi apă călduţă zilnic. Nu este bine să folosiţi apă fierbinte. Diabeticii îşi pot deteriora nervii picioarelor fără să-şi dea seama. Este cel mai bine să nu folosiţi pernuţe încălzite sau apă fierbinte, pentru că vă puteţi arde picioarele fără să ştiţi.
6. Tăiaţi-vă unghiile corect. Tăiaţi-le drept în partea de sus şi nu curbat pe margini, pentru a preveni unghiile încarnate.
7. Trataţi piciorul de atlet. Piciorul de atlet este des întâlnit la diabetici. Dacă aveţi picior de atlet, purtaţi încălţămintea o dată la două zile. Astfel pantofii au timp să se usuce. Se recomandă folosirea unei pudre absorbante. Purtaţi mereu şosete absorbante de bumbac. Mergeţi la podolog dacă medicamentele eliberate fără reţetă nu rezolvă problema.
8. Trataţi-vă corect pielea îngroşată, bătăturile şi calusurile. Nu le tăiaţi cu lame sau alte instrumente ascuţite. Întrebaţi-vă podologul cum trebuie tratate. Cremele pot ajuta la ameliorarea durerii.
9. Imbunătăţiţi-vă circulaţia. Hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al colesterolului şi fumatul pot să dăuneze circulaţiei de la nivelul picioarelor şi nu lase rănile să se vindece. Masajul zilnic, ciorapii şi cizmele care stimulează circulaţia sunt de ajutor.
10. Cel mai bun mod pentru a vă păstra picioarele sănătoase este să luaţi măsuri atunci când este nevoie!