Mic ghid pentru sănătatea și igiena picioarelor
Picioarele noastre sunt permanent puse in situatii dificile.
Nu exista doua picioare care sa fie la fel, chiar si cele care apartin aceleiasi persoane. Daca, totusi, au aceeasi marime, in anumite momente pe parcursul vietii si-ar putea schimba forma si dimensiunea, intocmai ca intreg organismul care se transforma o data cu cresterea in greutate, sarcina, boala sau handicap, imbatranire. Din cauza acestor schimbari naturale, de cele mai multe ori, exista o serie de probleme comune ale picioarelor.
Sanatatea picioarelor poate fi amenintata de o serie de factori. Aflati in acest articol care sunt acestia, cum puteti combate efectele negative si de ce este importanta ingrijirea picioarelor.
Câteva reguli pentru a avea picioare sănătoase
Regula nr. 1
Laba piciorului trebuie sa abia destul loc in pantofi, atat in lungime, cat si in latime sau inaltime. Acest lucru previne calusurile si favorizeaza o mobilitate sporita a piciorului in timpul mersului, prevening imbatranirea incheieturilor si muschilor. Verificati daca la scoaterea pantofilor aveti urme rosii pe piele.
Regula nr. 2
Piciorul nu trebuie sa stea pe o suprafata dura plata, ci trebuie sustinut de o talpa moale sau semi-rigida (plantarul). Acest lucru ajuta la circulatia venoasa si la imbunatatirea sensibilitatii picioarelor noastre. Daca aveti calusuri pe talpa si picioare umflate la sfarsitul zilei, inseamna ca talpa pantofilor dumneavoastra este prea dura.
Regula nr. 3
Tocul si talpa pantofilor au o importanta foarte mare pentru ca reflecta si afecteaza postura noastra. Daca este prea inalt sau prea mic, tocul poate dauna calcaiului, la fel cum afecteaza si o talpa prea dura. Daca simtiti durere in glezne, in talpa, dar si in coloana, inseamna ca purtati tocuri nepotrivite.
Regula nr. 4
Materialele din care sunt facuti pantofii dumneavoastra ar trebui sa fie naturale. Pielea naturala permite circulatia oxigenului si mentine umezeala. Daca aveti o senzatie de arsusa, daca transpirati prea mult, sau daca aveti picioare reci si urat mirositoare, trebuie sa schimbati materialul din care sunt facuti pantofii dumneavoastra.
In final, daca nu aveti probleme in mod special si daca pantofii sunt de buna calitate, piciorul se poate adapta la ei. In caz contrar, comfortul poate fi obtinut prin personalizarea pantofilor.
1. Este bine sa va spalati picioarele in fiecare seara.
2. Seara descaltati-va, si in special daca aveti o munca sedentara, faceti exercitii regulate pentru ca picioarele sa-si mentina mobilitatea.
3. Periodic mergeti la un specialist care sa curete si sa abia grija de unghiile dumneavoastra.
4. Este bine sa purtati doua perechi de pantofi pe zi, pentru ca dupa amiaza picioarele se umfla. Astfel picioarele vor respira mai bine.
Asigura- te ca picioarele tale sunt in cea mai buna forma cosulta un expert in domeniu. Specialistul podolog si stiinta numita podologie sunt cei care au toate raspunsurile privind sanatatea picioarelor si a afectiunile pe care o postura inadecvata le poate provoca.