Fasciita plantară şi durerea din zona fluierului piciorului rezultă din purtarea unor pantofi nepotriviţi
Fasciita plantară este cea mai întalnită formă de durere la nivelul călcâiului. Este o inflamare si afectare a ţesutului care face legatura între călcâi şi vârful piciorului, numit fascia plantară. In timpul mersului sau alergatului se exercită presiune asupra fasciei plantare, iar presiunea excesivă poate dauna. Presiunea repetată şi prelungită asupra fasciei plantare se întâlneşte in cazul alergătorilor, dansatorilor şi gimnaştilor. Semne de fascită plantară sunt durerea sub călcâi şi durerea in mijlocul tălpii. Durerea cauzată de fascita plantară creşte în intensitate in timpul odihnei si din acest motiv majoritatea pacienţilor resimt cea mai intensă durere dimineaţa.
Găsirea unei perechi perfecte de pantofi sport înseamnă mai mult decât găsirea unor pantofi sport stilaţi. Pot apărea probleme serioase ale picioarelor dacă pantofii sport nu vi se potrivesc. Forma şi culoarea sunt mai putin importante decât o potrivire perfectă.
Pantofii care nu vi se potrivesc pot duce la dureri intense şi afecţiuni precum fascita plantară, periostita şi tendonita Ahile. Dacă purtaţi pantofi sport nepotriviţi şi aveţi activităţi precum mersul, alergatul sau săritul vă puteţi face rău picioarelor.
Deteriorarea si inflamarea ţesutului care conectează muşchiul de tibie este cunoscută sub denumirea de periostită. Alergatul pe distante lungi în mod repetat, mersul pe jos sau săritul cauzează periostita si este întalnită cel mai des la alergători sau la fotbalişti. Simptomele includ durere in zona tibiei şi senzaţia de înţepenire. In cazurile severe, încordare a muschiului, umflare, înroşire şi umflături în zona dureroasă.
Tendinita ahileană este deteriorarea şi durerea localizată la nivelul tendonului lui Ahile. Gamba este formată din 2 muşchi majori, unul deasupra încheieturii genunchiului şi unul dedesubt. Ambii muşchi intră în osul călcâiului prin Tendonul lui Ahile. Când gamba se contractă, se exercită tensiune asupra tendonului lui Ahile şi forţa excesivă poate cauza probleme. Repetarea şi presiunea asupra tendonului poate duce la degenerare şi inflamare. Tendonul lui Ahile se poate rupe din cauza unei accelerări bruşte sau a aplicării unei presiuni bruşte li acest lucru se întamplă mai ales în timpul alergării la maraton, triathlon sau fotbal.
Pentru o potrivire perfectă când va alegeţi încăltămintea, trebuie să luaţi în considerare locul pe care-l au degetele, dacă scobitura piciorului este susţinută şi dacă şocurile din timpul mersului sunt absorbite. Când probaţi un pantof, ar trebui să aveţi intre 0,9 cm până la 1,2 cm între pantof şi cel mai lung deget.
Dacă scobitura piciorului dumneavoastră este înaltă, medie sau joasă, există diferite tipuri de susţinere pentru picior. Pentru a verifica înălţimea scobiturii, udaţi-vă picioarele şi mergeţi pe o suprafaţă care va arata amprentele tălpilor. Dacă amprenta tălpii apare subţire în mijloc, scobitura piciorului este înaltă, iar dacă mijlocul amprentei tălpii este mai lat, scobitura este joasă. O talpă a pantofului bună este importantă, dar şi să înlocuiţi pantofii la fiecare 200-250 de km pentru ca intervine uzura. Pantofii sport ar trebui înlocuiţi la fiecare 8 luni dacă alergaţi cam 2 km pe zi, de 3 ori pe săptămână.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!