Totul despre Podologie (partea a IIa)
Tipuri de tratamente pe care le poate recomanda specialistul podolog
Tratament dietetic – are ca obiectiv folosirea alimentelor în excesul sau deficitul ponderal, în tulburări de tonus şi troficitate musculară, în modificări de rezistenţă a oaselor prin carenţă de săruri minerale, vitamine sau proteine.
Tratament igienic – se referă la menţinerea unei curăţenii sistematice a întregului corp şi măcar o dată pe zi pentru picioare.
Tratament medicamentos – presupune prevenirea şi tratarea bolilor picioarelor, care pot duce la îmbolnăvirea la distanţă a unor organe şi aparate.
Tratament balneofizical – prin paleta sa largă de proceduri (hidro, termo, electro, maso, kinetic), cu aplicaţii locale sau generale are un bun rol profilactic sau curativ, dar mai ales de recuperare funcţională. Postura şi mobilizarea normală a tuturor segmentelor corpului este importantă, dar mai ales a plantelor, care au sarcina de susţinere a corpului şi de păstrare permanentă a echilibrului în poziţia verticală. Reglând raportul dintre contracţii – relaxare, se modelează postura, dar şi o anumită postură poate să relaxeze sau tonifice anumite grupe musculare. Pe acest principiu se bazează tratamentul sportiv modern, care creşte performanţele, reducând consumul nefolositor de energie sau stimulând unele zone reflexogene din talpă.
Tratamentul pielii picioarelor şi al unghiilor – leziunile traumatice la acest nivel, fie prin eroziune, cum sunt ulceraţiile, rosăturile, rănile, fie prin reacţie hiperproductivă (bătăturile), îngroşările şi deformările sunt cele mai frecvente şi de obicei rezolvate în afara cabinetului de dermatologie. Dar există numeroase boli infecţioase: virale, microbiene, fungice sau boli tumorale ale pielii care trebuie rezolvate repede şi bine de specialistul dermatolog, pentru că tratamentul este de lungă durată, scump şi important pentru sănătatea omului. Oricum, intervenţiile cu instrumente tăietoare, chiar dacă sunt numai la unghii, trebuie făcute cu multă grijă şi responsabilitate, pentru a nu produce îmbolnăvirea de hepatită, SIDA, micoze sau chiar infecţii microbiene banale.
Medicul podolog poate recomanda purtarea unor plantari personalizati sau a unor orteze corective. Continuare in partea a IIIa.
sursa: http://ziarullumina.ro/