Subramuri ale podologiei
Podologul este profesionistul sanitar care diagnosticheaza si trateaza diferitele modificari si boli ale picioarelor, printre care bataturile, monturile sau degetele in forma de ciocan.
Peste tot in lume, societatea cere din ce in ce mai mult tratamente mai bune si mai rapide. Se cere profesionalism in toate domeniile profesionale, precum si in podologie, adica, este nevoie sociala pentru un Podolog.
Nu cu mult timp in urma, in 1956, s-a infiintat prima scoala de Podologie in cadrul Facultatii de Medicina din Barcelona, dar abia in 1962 s-a reglementat oficial specializarea Podologiei printre Asistentii si Tehnicienii Sanitari.
In anul 1988, Podologia devine grad maxim si este reglementeta ca Domeniul de diploma independent de Tehnica Sanitara, creandu-se prima Scoala Universitara de Podologie.
Astfel, din 1988 exista in domeniul sanatatii un profesionist dedicat exclusiv tratarii afectiunilor si bolilor ce pot aparea la nivelul picioarelor: Podologul.
Podologia si-a raspandit domeniile de activitate, pentru o perspectiva completa asupra ingrijirii picioarelor.
Ortopodologia
Aceasta ramura a podologiei isi centreaza atentia asupra tratamentului nechirurgical al afectiunilor biomecanice ale extremitatilor inferioare, in special atunci cand miscarea si functiile labei piciorului si gleznei nu se incadreaza in limitele normale.
Unele dintre problemele incluse in campul ortopodologiei sunt durerile de calcai, diformitatile congenitale, piciorul plat, accidentarile sportive, monturile, degetele in forma de ciocan, ulceratiile diabetice, artrita si tendinita.
Tratamentele ortopodologice permit o abordare conservatoare foarte eficienta pentru numeroase patologii ale picioarelor. In functie de varsta si activitatea pacientului se disting diferiti subiecti:
– Copii: corectarea modificarilor structurale si diformitatilor picioarelor in cele mai multe cazuri.
– Adulti: Ameliorarea dererilor (picioarele deja au o structura clara si nu prea se mai pot corecta), vindecarea anumitor leziuni si imbunatatirea mersului.
– Batrani: Obtinerea unui mers fara durere, confortabil, stabil si sigur.
– Sportivi: Ameliorarea durerilor, vindecarea anumitor leziuni si cresterea randamentului sportiv.
– Picioarele cu risc: Prevenirea leziunilor cauzate de suprasolicitare mecanica, ameliorarea durerilor si imbunatatirea calitatii vietii.
Fac parte din tratamentul ortopodologic prescris de podolog:
– Plantarii personalizati.
– Ortezele de silicon: separatoarele si inele digitale, orteze pentru monturi, orteze omega, orteze subdigitale…
– Protezele de silicon: proteze digitale, proteze Barrachina…
– Obiectele care sustin mersul: bastoane, suporturi…
– Ortezele pentru corectarea unghiei
– Modificarile incaltamintei: pentru ridicare, coborare, balans…
– Incaltamintea speciala si terapeutica: incaltaminte postchirurgicala, incaltaminte ortopedica, incaltaminte pentru diabetici si picioare cu risc…
– Altele: fasa elastica, fasa functionala, ghips…
Domeniul podologiei numit chiropodologie include acele tratamente chiropodologice care nu implica sangerare, aplicate pacientilor cu probleme sistemice, precum diabet, reumatism, probleme vasculare, unghii incarnate, bataturi, veruci, micoze, ulceratii sau probleme specifice si complexe ale pielii si unghiilor.
Pielea si unghiile picioarelor sunt structurile care sunt afectate cel mai des de factori diversi: agresiuni externe din partea incaltamintei, folosirea sosetelor neadecvate, corpurile straine, bolile sistemice, medicamentele…
Problemele frecvente pot fi:
– Basicile si ranile
– Hipercheratoza (bataturile) simple sau complicate
– Infectiile superficiale sau ale tesuturilor profunde (micoza, papilomatoza, celulita…)
– Unghiile incarnate sau Onicocriptoza
– Negii sau Veruca Plantara
– Dermopatia asociata a piciorului (tumorile cutanate, reactiile alergice locale, psoriazisul, cheratodermiaza…)
Chiropodologia este o activitate podologica care are ca scop mentinerea sanatatii integrale a picioarelor si poate oferi servicii precum:
– Taierea unghiilor
– Curatarea canalelor unghiilor
– Reeducarea unghiilor (daca este nevoie)
– Polizarea unghiilor
– Tratarea si extragerea bataturilor
– Exfolierea pielii cu pila speciala
– Masaj manual cu crema
– Masaj mecanic cu lotiune revigoranta.
Tratamentul chiropodologic consta in rezolvarea tuturor acestor patologii sau, macar, micsorarea efectelor lor negative asupra sanatatii si bunastarii pacientilor, prin intermediul tehnicilor si instrumentelor specifice profesiei podologice. In anumite cazuri poate fi nevoie de interventii chirurgicale de diagnoza (biopsie) si/sau tratamente definitive al unor patologii (amputarea ulceratiilor diabetice, unghiilor incarnate, negilor, fibroamelor, micilor tumori cutanate, etc.).
Biomecanica
Biomecanica este stiinta care studiaza miscarea fiintelor vii fiind specifica mai ales fiintelor umane pentru ca ele sunt singurele care merg sprijinindu-se exclusiv in picioare, neexistand astfel niciun animal care practica acest mers.
Analiza mersului se poate utiliza si pentru observarea eficientei recuperarii postchirurgicale. In plus, este importanta si pentru pacientii diabetici, avand in vedere detectarea precoce si corectia zonelor cu presiunea ridicata inainte de apartitia simptomelor la nivelul picioarelor, reducand astfel riscul ulceratiilor si viitoarele amputari ale extremitatilor inferioare.
Mersul uman este consecinta importanta a schimbarilor morfologice in permanenta evolutie. Consta dintr-o faza de sprijin si o faza aeriana: faza de sprijin al piciorului include aterizarea calcaiului, sustinerea mediana si desprinderea, in timpul mersului existand mereu un picior in contact cu solul, iar in timpul alergarii se reduce timpul de sprijin pe masura ce creste viteza ajungandu-se ca ambele picioare sa fie un anumite momente in faza aeriana.
Cercetarile biomecanice se fac cu ajutorul unui studiu computerizat al mersului, ce permite analizarea foarte precisa a secventelor mersului cu amprenta plantara digitala.
Pronatia este o miscare fiziologica care permite ca piciorul sa disipe tensiunea si compresia si sa se adapteze neregularitatilor terenului pe unde merge.
Înca dinainte de nastere, picioarele bebelusului sunt in dezvoltare continua si in schimbare. Se considera de importanta capitala supravegherea evolutiei picioarelor copiilor in timpul copilariei. In clinica podologica Emode consideram ca solutionarea problemelor picioarelor copiilor previne problemele picioarelor ca adulti. Consultati-ne daca observati la copilul dumneavoastra:
– O intarziere a primilor pasi
– Mers cu dificultate sau mers neobisnuit (cu varfurile apropiate sau prea indepartate, mers cu degetele departate sau ridicate, schiopatat)
– Impiedicari si caderi frecvente
– Dureri de picioare sau de spate, genunchi, unghii, solduri, sau oboseala neobisnuita
– Bataturi, zone dure, monturi sau alte leziuni ale pielii sau unghiilor picioarelor.
Podologia geriatrica
De-a lungul vietii noastre picioarele suporta greutati mari, folosesc multi muschi, oase si articulatii pentru miscare … si sunt afectati bineinteles si de imbatranire. Ingrijirea picioarelor la batranete, impreuna cu tratamente ortopedice adecvate si/sau ajutoarele pentru mers pot oferi mai multe independenta batranilor, si pot preveni diferite probleme asociate imobilitatii.
Mersul normal la varsta a treia creste stima de sine, permite mentinerea unei vieti sociale satisfacatoare si creste notabil calitatea vietii unui batran.
Pe masura ce trec anii, oamenii devin din ce in ce mai neindemanatici in miscari si apar afectiunile legate de mers dupa varsta de 60 de ani. Toate acestea fac parte din evolutia naturala a procesului de imbatranire (la care speram cu totii sa ajungem atat timp cat avem o calitate buna a vietii) si exista unele cauze principale precum:
– Schimbari psihologice:
De multe ori la aceasta varsta pacientii sunt afectati psihologic mai mult sau mai putin complex si li se schimba si starea de spirit, manifestand plictiseala si demotivare, iar acest lucru se vede si in felul in care merg. Trebuie sa avem grija de relatiile afective care sunt mult mai importante la aceasta varsta pentru ca batranii sa aiba mai multa stima de sine.
– Schimbari neurologice:
Aceste schimbari sunt consecinta unor probleme vasculare precum atacuri cerebrale cunoscute si tratate. Dupa cum ne informeaza Dr. Jose Masdeu, directorul Sectiunii de Neurostiinte din cadrul Clinicii Universitare din Navarra, afectiunile mersului afecteaza in principal sistemul de miscari axiale, manifestandu-se in special prin miscari scurte, rigide, dificultati la mers si la miscarea trunchiului, plus dificultati de modificare a posturii cand stau intinsi, in timp ce persoanele cu astfel de probleme pot misca perfect bratele si mainile pentru a scrie, manca, a se spala sau alte activitati.
– Schimbari metabolice
Functionarea mai putin agila a sistemului metabolic cauzeaza la varsta a treia o serie de simptome, printre care cele mai importante:
– Osteoporoza: Pierderea masei osoase, din cauza lipsei fixarii calciului in oase care afecteaza in principal femeile incepand cu menopauza si care se traduce prin deformarea pieselor anatomice, avand drept consecinta schimbarea formei lor, ducand la rasuciri, lateralizari sau aplatizari ale structurilor osoase, pierzandu-se astfel postura normala, in timp ce extremitatile inferioare tind sa se arcuiasca intern (valgo) sau extern (varo), aceste schimbari fiind cauzate de osteoporoza si producand o functionare biomecanica diferita. Trebuie luata in considerare frecventa fracturilor care se produc la aceasta varsta, cele mai dese fiind cele de sold.
– Bolile reumatice: Cu trecerea anilor leziunile degenerative care afecteaza articulatiile limiteaza miscarile lor avand drept conscinta o rigiditate sau anchilozare a articulatiilor afectate, astfel modificandu-se si modul de a merge.
– Diabetul: Boala care pe parcursul anilor produce leziuni mai mult sau mai putin importante care sunt comentate pe larg in capitolul monografic (piciorul diabetic)
– Guta: Boala care produce leziuni la nivelul articulatiilor imortante si care uneori se agraveaza din cauza lipsei unei ingrijiri speciale pe parcursul vietii sau a lipsei de disciplina, avand in vedere ca bolnavii trebuie sa tina o dieta stricta, precum si sa faca tratamente medicale adecvate.
– Sechelele leziunilor si traumatismele: Leziunile cauzate prin fracturi, traumatisme sau interventii chirurgicale lasa sechele care in multe cazuri limiteaza miscarea, prin variatii axiale mai mici, conditionand mecanica si astfel mersul.
– Lipsa de resurse materiale: Lipsa resurselor economice care de multe ori apare la aceasta varsta, impreuna cu lipsa variantelor disponibile, fac ca starea si problemele multor batrani sa se inrautateasca.
Podologia sportiva
Podologia sportiva studiaza si tratateaza afectiunile piciorului sportiv, cu scopul de a reduce leziunile si a optimiza randamentul sportiv.
Podologia este prezenta in domeniul sportiv pentru ca:
– Evalueaza morfologia si functionalitatea picioarelor sportivilor
– Examineaza din punct de vedere biomecanic piciorul, ca parte integranta a lantului cinematic
– Previne aparitia leziunilor derivate din modificarile structurale ale piciorului
– Planifica ingrijirea, din punct de vedere fiziologic, a nivelurilor precompetitiv, competitiv si post-competitiv
– Trateaza, din punct de vedere ortezic, deficientele si modificarile proprii piciorului
– Evalueaza incaltamintea sportiva pentru optimizarea ei
– Trateaza leziunile si patologiile de la nivelul piciorului.
Conform diverselor studii, 80% dintre adulti au cel putin o probleme a picioarelor, care recomanda purtarea plantarilor.
Se recomanda ca persoanele care practica un sport in mod regulat, sa se supuna unui studiu biomecanic pentru a verifica posibilitatea imbunatatirii sustinerii picioarelor, fapt care are repercursiuni directe asupra imbunatatirii randamentului si asupra prevenitii leziunilor.
O mare parte dintre leziunile gleznei, genunchiului, soldului sau ale coloanei sunt in relatie directa cu modul de a merge. Picioarele sunt baza sustinerii intregului corp si o modificare a loc, sau o absorbtie insuficienta a socurilor in talpa are consecinte asupra intregului lant cinetic, afectand celelalte articulatii.
Clinicile podologice sportive specializate realizeaza un studiu amplu al mersului, atat static cat si dinamic. Se realizeaza o cercetare globala a extremitatilor inferioare si ulterior o analiza computerizata a mersului printr-o platforma exclusiva a presiunii, cu ajutorul celei mai moderne tehnologii senzoriale – „pielea artificiala” care poate capta pana la 200 de imagini pe secunda.
Dupa aceea se analizeaza toate datele acumulate in sistemul informatic pentru a configura tratamentul cel mai potrivit.
Plantarii sau ortezele se fabrica absolut personalizat. Se realizeaza dupa un mulaj din ghips al piciorului pacientului, si apoi asupra lui se fac corectiile necesare. Ulterior se alege dintr-o gama larga de materiale, care variaza in functie de patologie si de tipul de sport practicat.