Faci jogging des? Citeşte riscurile la care eşti supus!
Jogging-ul îţi poate oferi un echilibru în viaţă. La început, este dificil să te obişnuieşti cu efortul susţinut, dar apoi devine o reală plăcere. Îţi iei inima în dinţi pe frig, pe soare, pe ploaie sau ninsoare şi acest lucru îţi îmbunătăţeşte cu siguranţă viaţa şi sănătatea. Şi totuşi, există şi partea neplăcută a sentimentului eliberator pe care ţi-l oferă alergatul. „Există lucruri la care nu te-ai gândit şi care se întâmplă tocmai când te-ai învăţat cu plăcerea sportului„, ne spune Eleanor Morgan de la „The Guardian“.
Un studiu recent a raportat că joggerii care exersează intensiv au aceeaşi speranţă de viaţă ca oamenii care abia fac ceva mişcare.
„Antrenamentul prea solicitant este la fel de dăunător precum statul fără să exersaţi”, a raportat BBC. „Exerciţiile la foc automat sunt la fel de rele precum statul pe canapea”, spune Daily Telegraph şi nenumărate alte ziare din lume, terorizând inimile alergătorilor care se suprasolcită.
Titlurile s-au bazat pe rezultatele unui studiu danez – mai mult de 1000 de alerători sănătoşi şi aproape 4000 de non-alergători au fost urmăriţi timp de 12 ani, ca parte a programului Heart Study Copenhagen City. Rezultatele au fost publicate în revista de prestigiu al Colegiului American de Cardiologie.
Cei care au alergat într-un ritm constant mai puţin de două ore şi jumătate pe săptămână au avut cele mai mici şanse să moară sau să se îmbolnăvească de boli cronice pe parcursul a 12 ani.
Oamenii care fac jogging mai intensiv – în mod special cei care aleargă mai mult de trei ori pe săptămână şi într-un ritm mai alert – aveau aceleaşi şanse să moară ca şi cei care nu făceau mişcare deloc.
Alergătorii de performanţă au fost definiţi ca oameni ce aleargă într-un stil alert, cu mai mult de 7 mph – pentru mai mult de 4 ori pe săptămână timp de cel puţin 2 ani şi jumătate în total. Deşi numărul de persoane studiate a fost mare, numărul sportivilor de performanţă nu a fost mare. Numai 36 de persoane s-au încadrat categoriei de joggeri de performanţă, 2 dintre ei murind.
Criticii spun că aceste numere sunt prea mici pentru a fi semnificative.
Autorul principal al studiului, cardiologul clinic Dr. Peter Schnohr, admite că nu are în prezent dovezi că joggingul este dăunător.
Te dor picioarele? Se umflă seara, după o zi încărcată? Vino la CONTROL la Centrul de Podologie Ahile!
„Ar fi trebuit să spunem că avem anumite bănuieli, pe care nu le putem verifica. Toată lumea face greşeli în documentare”, a spus el.
Dar Schrohr crede că cititorii experimentaţi ar fi putut sesiza acest lucru – consideră că analiza statistică a fost evidentă, că nu era de încredere, cum că joggeri de performanţă au aceeaşi speranţă de viaţă medie asemeni celor cu viaţă sedentară.
„ Unele ziare par să fi interpretat greşit articolele şi să le fi exagerat”, spune redactorul-şef Valentin Fuster.
Dar concluzia ştirilor rămâne faptul că Peter Schnohr nu recunoaşte faptul că studiul nesimnificativ statistic despre joggingul intensiv nu trebuia evidenţiat.
Chair şi aşa, el nu regretă că ştirea s-a aflat pe prima pagină a ziarelor de şoc şi nici nu este îngrijorat că ar fi avut vreun impact negativ asupra populaţiei.
„Nu sunt de acord cu voi… decesele la maratoane se întâmplă mereu”, declară el şi sugerează că, cu controale periodice s-ar fi putut depista din timp diferite boli de inimă şi unele dintre aceste decese „ar fi putut fi prevenite”.
„Nu spunem ce nu ar trebui să nu se facă la maraton, doar recomandăm ca măcar o dată pe an să se facă o ecocardiografie – să vi se verifice inima”.
Rezultatele cercetării sale asupra joggingului light este asociat cu rate de mortalitate semnificativ mai mici.
În concluzie, joggingul uşor şi moderat a fost dovedit a fi mult mai benefic decât inactivitatea sau efectuarea de jogging intensiv şi este foarte posibil să vă adauge câţiva ani de viaţă.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
SURSA: http://www.bbc.com/news/magazine-32160231