Problemele picioarelor cauzate de diabet
Ce este diabetul?
Probabil diabetul este afectiunea cu cele mai devastatoare efecte localizate la nivelul picioarelor. Diabetul este de doua tipuri: Tipul I si Tipul II. Diabetul de tip I este de obicei asociat cu diabetul juvenil si este de obicei ereditar. Diabetul de tip II, numit de obicei diabet aparut la maturitate, este caracterizat de un nivel ridicat al zaharului in sange la persoanele cu o greutate mai mare decat cea normala care si-au neglijat dieta. Exista si o afectiune numita pre-diabet, sau Sindromul X asociata cu presiune arteriala crescuta, un indice al masei corporale ridicat, si hipercolesterolemie; iar acesta este asociat si formelor timpurii ale neuropatiei (pierderea simtului tactil si o senzatiei de furnicatura) in picioare si maini.
Diabetul poate fi controlat cu medicamente, o dieta speciala si exercitii fizice: dar daca nivelul zaharului din sange ramane ridicat, este nevoie ca boala sa fie controlata.
Diabetul si problemele picioarelor
Cea mai grava problema pentru picioarele diabeticilor sunt ulceratiile picioarelor care apar pe talpi. Motivul pentru care apar ulcerele este faptul ca pacientii nu-si simt talpile si orice trauma minora poate deveni o rana deschisa, care duc la ulceratii si ulterior la infectii serioase si pierderea piciorului. Scopul tratamentelor diabeticilor cu ulceratii la nivelul picioarelor este eliberarea presiunii, prevenirea infectiei si in final restaurarea simtului tactil in picioare pentru a nu fi nevoie de amputare. Este important ca un pacient cu ulceratii la nivelul picioarelor sa mearga la podolog, la un chirurg vascular, la un ortoped sau la medicul de familie.
Se fac multe analize pentru a mentine starea de sanatate a diabeticilor, inclusiv teste de sange care monitorizeaza nivelul de zahar, al hemoglobinei A1C, care masoara raspunsul la zahar in timp, RMN-uri, radiografii si o supervizare constanta a pacientului.
Igiena in cazul diabeticilor
Daca suferi de diabet, stii deja ca ingrijirea picioarelor este o parte esentiala a grijilor tale zilnice.
10 pasi pentru picioare sanatoase
1. Mergeti la controale medicale regulate. Daca aveti nevoie de un podolog bun, il gasiti la noi.
2. Purtati incaltaminte speciala pentru diabetici, sosete pentru diabetici, si plantari pentru diabetici.
3. Verficati-va picioarele zilnic. Priviti-va talpile in oglinda. Verficati cu atentie daca exista taieturi, zgarieturi sau basici.
4. Tratati taieturile, zgarieturile si basicine imediat. Mergeti la podolog daca nu se vindeca. Ranile deschise pot duce la ulceratii sau chiar mai rau.
5. Pastrati-va picioarele curate. Spalati-le usor cu sapun si apa calduta zilnic. Nu este bine sa folositi apa fierbinte. Diabeticii isi pot deteriora nervii picioarelor fara sa-si dea seama. Este cel mai bine sa nu folositi pernute incalzite sau apa fierbinte, pentru ca va puteti arde picioarele fara sa stiti.
6. Taiati-va unghiile corect. Taiati-le drept in partea de sus, si nu curbat pe margini, pentru a preveni unghiile incarnate.
7. Tratati piciorul de atlet. Piciorul de atlet este des intalnit la diabetici, si poate cauza probleme. Daca aveti picior de atlet, purtati incaltamintea o data la doua zile. Astfel pantofii au timp sa se usuce. Se recomanda folosirea unei pudre absorbante. Purtati mereu sosete absorbante de bumbac. Mergeti la podolog daca medicamentele eliberate fara reteta nu rezolva problema.
8. Tratati-va corect pielea ingrosata, bataturile si calusurile. Nu le taiati cu lame sau alte instrumente ascutite. Intrebati-va podologul cum trebuie tratate. Cremele pot ajuta la ameliorarea durerii.
9. Imbunatatiti-va circulatia. Hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat al colesterolului si fumatul pot sa dauneze circulatiei de la nivelul picioarelor si nu lasa ranile sa se vindece. Masajul zilnic, ciorapii si cizmele care stimuleaza circulatia sunt de ajutor.
10. Cel mai bun mod pentru a va pastra picioarele sanatoase este sa luati masuri atunci cand este nevoie!