Sfaturi pentru proaspetele mămici – cum să preveniţi durerile de spate
Durerea de spate este o durere des întâlnită în timpul sarcinii. De obicei, durerea va scădea în câteva săptămâni de la naştere. Dar durerile de spate se pot întoarce când începeţi să ridicaţi şi să purtaţi copilul în braţe. Pe măsură ce copilul creşte, greutatea pe care trebuie să o susţineţi se măreşte şi astfel rezultă durerea de spate.
Ridicarea unui copil aplică presiune pe spatele dumneavoastră. În mod special, este greu pentru coloană. Iniţial, veţi ridica un bebeluş de circa 3, 4 kg de câte 50 de ori pe zi. Până va ajunge la vârsta de 1 an, veţi ridica şi plimba aproximativ 7 kg. Doi ani mai târziu, veţi ridica un copil de peste 10 kg.
În plus, numeroşi părinţi petrec mult timp aplecaţi asupra copiilor şi menţin acea poziţie pentru perioade lungi de timp.
Din fericire, există multe lucruri pe care le puteţi face pentru evitarea durerilor de spate, precum modificarea activităţilor şi exerciţiile pentru întărirea coloanei.
În continuare, vă prezentăm o serie de sfaturi care pot reduce riscul de a vă răni şi al apariţiei durerii de spate.
Tipsuri pentru prevenirea durerii de spate
1. Odată ce aveţi acordul doctorului, începeţi să faceţi exerciţii la scurt timp de la naştere pentru a restaura tonusul muscular abdominal şi al muşchilor spatelui. În timp ce bebeluşul doarme, timp de 10 minute faceţi o serie de exerciţii de stretching (click video) şi de întărire a muşchilor în fiecare zi. Acestea vă vor ajuta să vă recăpătaţi flexibilitatea şi forţa spatelui.
2. Încercaţi să reveniţi la greutatea normală în aproximativ 6 luni de la naştere, dar începeţi o dietă sănătoasă imediat.
3. Nu ridicaţi bebeluşul cu mişcări ample ale braţelor. Aduceţi copilul aproape de pieptul dumneavoastră şi apoi ridicaţi-l. Evitaţi să vă suprasolicitaţi corpul.
4. Pentru a ridica copilul de pe podea, aplecaţi-vă din genunchi, nu din mijloc. Lăsaţi-vă în jos şi ridicaţi-l cu ajutorul muşchilor picioarelor.
5. Scoateţi partea înaltă a scaunului de bebeluş când încercaţi să îl puneţi în acesta.
6. Când ridicaţi un copil din pătuţul lui, aduceţi-l aproape de dumneavoastră şi aplecati-vă încet genunchii pentru a reduce presiunea spatelui. Când achiziţionaţi un nou pătuţ, alegeţi unul potrivit pentru înălţimea dumneavoastră care vă va ajuta să-l ridicaţi mai uşor pe cel mic.
7. Aveţi în vedere folosirea unui port bebe de faţă pentru plimbările cu copilul dumneavoastră, alături de achiziţionarea şi folosirea plantarilor personalizaţi, ce vă vor ameliora durerea de spate.
8. Nu purtaţi copilul pe şolduri; aceasta va pune presiune pe muşchii spatelui, cauzând durere, dar dacă este necesar, alternaţi părţile.
9. Pentru a evita durerea de spate de la alăptare, aduceţi bebeluşul lângă piept, decât să vă aplecaţi peste copil. Când alăptaţi, folosiţi o pernă pentru a ridica copilul.
10. Nu staţi în afara maşinii pentru a aşeza copilul în scaunul de maşină. Puneţi un picior în maşină şi abia apoi aşezaţi-l pe cel mic în scaun. Când cumpăraţi o maşină, aveţi în vedere că un vehicul cu patru uşi va uşura acest proces.
În cazul în care durerea de spate este persistentă şi pare că nu trece cu absolut nimic, este recomandată efectuarea unui control podologic de specialitate, pentru o diagnosticare eficientă şi corectă şi găsirea soluţiei podologice personalizate pentru reorganizarea posturală, care va elimina cauzele durerii.
SURSA: http://newsroom.aaos.org/media-resources/news/back-pain-new-moms.htm