Sfaturile podologilor privind biomecanica piciorului in sport
Ce este biomecanica
Biomecanica, studiul forţelor externe ale corpului, joacă un rol crucial în orice tip de sport.
De exemplu, în ciclism, pentru o postură satisfăcătoare şi efort eficient, când staţi pe bicicletă cu mâinile pe ghidon, este indicat ca mâinile, umerii şi pieptul să fie în aceeaşi linie.
Prin consolidarea biomecanicii piciorului, specialişti în podometrie pot corecta funcţiile mecanice ale corpului.
Spre exemplu, dacă un ciclist este rănit la genunchi după o plimbare de 35 de km, poate conduce la un dezechilibru biomecanic. Un podolog poate atenua durerea prin corectarea acestui dezechilibru cu ajutorul susţinătorilor plantari. De asemenea, ar trebui evaluat modul de antrenament şi îngrijire.
Evitarea durerilor de picioare
Pentru a evita apariţia durerilor de picioare, specialiştii podologi recomandă un set de exerciţii de întindere a principalelor grupe de muşchi folosiţi – înainte şi după efortul fizic.
Daca ne referim tot la exemplul cu ciclismul, şaua se află la înălţimea corectă atunci când genunchii sunt uşor flexaţi şi şoldurile peste genunchi. Un alt sfat constă în utilizare a unui monitor de puls, fie legat în jurul pieptului, fie fixat pe încheietură. Podologul vă poate ghida cu privire la alegerea unui aparat adecvat de monitorizare a pulsului.
Aceleaşi criterii sunt aplicabile şi în cazul alergătorilor: pentru un antrenament eficient, pulsul ar trebui să fie la 60-70% din maximul dumneavoastră.
Alte recomandări ale podologilor
În cazul accidentelor
În fiecare zi, podologul tratează ciclişti ce au suferit leziuni excesive deoarece au făcut exces de efort.
Ca în cazul tuturor leziunilor atletice, durerea care persistă indică nevoia de a urma un consult la un specialist familiarizat cu leziunile cauzate în urma efortului .
În cazul durerilor de genunchi
Unele probleme la genunchi cum ar fi umflarea rotulei precum şi scârtâitul, pocnitul sau trosnitul ne indică faptul că avem nevoie de un consult, aceste manifestări fiind semnale ale articulaţiei aflate în suferinţă. Semnele descrise mai sus indică o iritare sau franjurare a cartilagiului, ori că deteriorarea sa poate fi determinată de un dezechilibru biomecanic anterior la nivelul întregului corp în poziţie ortostatică. De asemenea, în cazuri de semnal nerepetabil, aceste manifestări pot fi generate de poziţionarea defectuoasă a picioarelor pe pedale. Pedalatul într-o viteză excesivă sau statul în picioare pe pedale pot agrava problema. Pantofii cu talpă mai groasă, cu nervuri care limitează alunecarea piciorului pot cauza dureri de genunchi dacă tălpile, genunchii şi pedalele nu sunt aliniate.
Rolul podologului este să prevină sau să corecteze deformările şi să menţină normală mobilitatea şi funcţionarea întregului corp. Cere-i părerea acum– Fă-ti o programare!