Ce folosesc expertii in sport impotriva leziunilor sportive?
Sportivii şi leziunile picioarelor
Multe dintre leziunile sportive ar putea fi evitate cu ajutorul lor, dar continuă să fie marile părţi lipsă ale echipamentelor sportive şi, în general, ale îngrijirii sănătăţii picioarelor.
Mulţi alergători cunoscuţi, precum şi alt tip de atleţi, apelează în fiecare zi la un specialist podolog, în principal dacă au vreo problemă sau vreo leziune, dar în cazul cel mai bun, pur şi simplu pentru a-şi cunoaşte tipul de pas, cu scopul de a alege încălţăminte adecvată şi de a reduce astfel riscul posibilelor leziuni.
Din nefericire, majoritatea pacienţilor noştrii sunt sportivi care suferă o accidentare şi ajung la o consultaţie cu specialistul podolog după ce au trecut prin cabinetele altor profesionişti în sănătate. Şi, în majoritatea cazurilor, purtând plantarii ar fi putut evita respectiva leziune, dar ei continuă să fie marile părţi lipsă ale echipamentului sportiv şi ale îngrijirii sănătăţii piciorului.
În plin secol XXI, gândindu-ne la dezvoltarea medicinei, piciorul continuă să fie baza aparatului nostru locomotor. Este de neconceput și chiar alarmant, să observam copii și adulții mergând incorect, cu modificări ce se manifestă la nivelul genunchilor și labei piciorului, ceea ce se traduce în comportamente dinamice ne-fiziologice. Un fapt care, pe lângă încălțămintea incorectă, duce la disconfort și durere, în funcție de gravitate, vârstă și activitate.
De câțiva ani, specialiștii podologi observă cu îngrijorare cum o mare parte a comunității medicale omite să acționeze în cazuri evidente de diformități sau modificări anatomice, până în punctul în care se recomandă purtarea „plantarilor” pentru cazurile de corecție a unor probleme precum piciorul plat sau cav, doar pentru pacienții care au dureri.
Acest argument pare periculos și situează piciorul în inferioritate față de alte părți ale corpului în ceea ce privește prevenția și tratamentul.
Nu credem că un oftalmolog ar susține că nu ar recomanda ochelari unui pacient cu 4 dioptrii decât dacă are dureri de cap sau că stomatologul ar nega folosirea unui aparat dentar dacă nu există durere de dinți sau de cap. Practica medicală acumulată în aproape trei decade demonstrează căă utilizarea plantarilor trebuie să înceapă de la 4-5 ani în cazul în care există modificări structurale ale aparatului locomotor, precum anteversiune femurală, genunchi valgus, picior plat, cav sau lax.
De fapt mulți sportivi care ajung la podolog suferă leziuni cauzate de modificări ale pasului lor care au apărut încă din copilărie, având în vedere că avem posibilitatea corectării structurii anatomice a piciorului până la vârsta de 14 ani.
Din acest motiv, când un atlet este consultat de un specialist podolog, prima întrebare este de obicei „Cum s-a produs leziunea, în ce moment și cât timp a trecut de atunci?” Leziunea este aproape de fiecare dată consecința unei creșteri bruște de activitate, datorată unei îmbunătățiri a stării fizice, creșterii intensității antrenamentelor, abuzului de suprafețe dure, schimbării bruște a suprafeței de antrenament, folosirii încălțămintei neadecvate și mai mult, modificărilor structurii aparatului locomotor și mai concret, a piciorului.
Este ușor pentru cei care aleargă de foarte mult timp și au trecut de 50 de ani să observe cum a evoluat lumea alergătorilor. Avansul tehnologiei în ceea ce privește calitatea materialelor, diversitatea de mărci și modele de încălțăminte, țesuturile tehnice, calitatea nutriției, a antrenamentelor, inclusiv filosofia alergătorului popular, care din ce în ce mai des apelează la stradă/trotuar pentru această activitate pasionantă, fac să existe tot mai multe trasee populare și noi culmi de cucerit.
Stuidiul biomecanic – cercetare fundamentală a picioarelor
Fără îndoiala, una dintre cele mai importante schimbări este studiul biomecanic. Alergătorul debutant trebuie să se supună unor cercetări fundamentale, proba de efort și studiul biomecanic. Prin acesta, vor afla: tipul de picior și de pas, starea mușchilor și a articulațiilor, relația între leziuni și aparatul locomotor, dacă poate sau nu să continue să alerge cu garanția de a nu se accidenta, tipul de încălțăminte cel mai potrivit pentru piciorul său și dacă este nevoie să poarte plantari personalizați.
Alergătorii care prezintă anumite modificări, congenitale sau obținute, ale aparatului locomotor trebuie să recurgă la purtarea plantarilor, marile piese lipsă ale echipamentului sportiv necesar.
Plantarii, ajutorul de care au nevoie picioarele tale
Exemple de modificări susceptibile ce necesită purtarea plantarilor sunt piciorul plat sau piciorul cav, alinierea călcâiului valgo sau varo, alinierea genunchilor în X sau uzarea inegală sau exagerată a tălpii încălțămintei, printre altele. Dar plantarii pot face mai mult decât să prevină leziunile, ei sunt necesari și în tratarea leziunilor piciorului (precum fasciita plantară, printre multe altele) și ale genunchiului (tratamentul leziunilor mușchiului, precum tendinita musculaturii anterioare a piciorului, a musculaturii posterioare a piciorului și periostita).
Fără îndoială, nu toți plantarii sunt la fel și, din acest motiv, nu toți sunt la fel de eficienți pentru prevenirea și tratarea leziunilor. Cea mai bună tehnică de a obține plantari perfect personalizați, care își îndeplinesc întocmai funcția, este crearea lor după studiul biomecanic al pasului. Odată cunoscută realitatea anatomică și funcțională a atletului, obținem un model din spumă a picioarelor. Materialul din care se fac plantarii este etilen vinil acetat, cunoscut și ca EVA. Este cu siguranță revoluționar datorită calităților sale de amortizare, durabilitate și rezistență, la care adaugăm rășini de întărire și alte materiale viscoelastice de ultimă generație.
Astfel căutăm echilibrul perfect între amortizare și stabilitate, pentru o ajustare optimă a piciorului. Plantarii sunt și ușor de curățat și cu un indice bun de recuperare, stabilitate și durabilitate. Foarte departe sunt acum plantarii cu elemente din piele care se realizau acum 30 de ani.
Datorită folosirii plantarilor moderni putem îmbunătăți alinierea picioarelor și genunchilor, modifica bolta plantară, corecta contactul piciorului cu solul, optimiza desprinderea piciorului de sol și îmbunătăți randamentul sportiv.
Nici un alergător nu are pasul perfect și când este vorba de a rezista mulți kilometri mai ales atunci când există modificări anatomice și leziuni recurente, o pereche de plantari pot îmbunătăți randamentul sportiv și preveni leziunile. Recomandarea noastră este ca plantarii să fie realizați de un specialist calificat și personalizați pentru picioarele dumneavoastră!
Ángel González de la Rubia & Álvaro Iborra
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum –Fa-ti o programare!