Plantari specifici unor afecțiuni diferențiate
Multe persoane cred că susținătorii plantari sunt destinați doar celor cu probleme ortopedice. Dar astăzi, folosirea unor plantari personalizați a devenit utilă atât pentru adulții activi, cât și copii sau bunici.
Vă redăm în cele ce urmează cinci motive pentru care ar trebui să vă analizați picioarele cu rigurozitate și să decideți a le proteja ca să vă puteți bucura de libertatea mișcării!
- O bună coordonare între plantari, încălțăminte și structura piciorului duce la o postură corectă și la stabilitate. Așa cum nu există două persoane cu amprente identice, la fel nu exista nici 2 persoane cu picioare identice. Din acest motiv este important să se intervină pentru ca piciorul să se potrivească perfect în încălțăminte. Pentru că pantofii cumpărați din majoritatea magazinelor nu sunt personalizați, este recomandat să purtăm plantari pentru o adaptare mai bună.
- Plantarii împart corect presiunea din timpul mersului pe întreaga suprafață a tălpii.
- Grosimea plantarilor variază în funcție de scop: materialele sintetice anti-alergice pot fi folosite atât pentru plantari subțiri (0,1 mm) pentru pantofi cu toc înalt (până la 10 cm) cât și pentru plantari mai groși (2,3 mm) pentru alte tipuri de încălțăminte. Plantarii se potrivesc aproape în orice fel de pantofi, pentru orice activități: dans, jogging, ciclism, fotbal și chiar ghete de ski.
- Pacienții cu diabet sunt predispuși la ulcerații în zona picioarelor, astfel ca plantarii pentru piciorul diabetic sunt acoperiți cu un material moale și plăcut la atingere.
- Deficiențele funcționale ale picioarelor afectează întregul corp. Presiunea asupra picioarelor afectează genunchiul, șoldul, pelvisul și poate dăuna coloanei vertebrale. Acest lucru poate fi asemănat cu structura unei clădiri: când fundația/temelia este instabilă, întreaga clădire este în pericol de prăbușire. Astfel, oricine a suferit accidente în una dintre zonele enumerate, sau care observă bătături în anumite zone ale picioarelor, are nevoie de plantari pentru a reduce presiunea în zona respectivă.
Plantari personalizați, specifici unor afecțiuni diferențiate:
Metatarsalgie (sau durerea de picioare) construită pentru a descărca tensiunea de pe metatarsă, are înălțime mică și nu necesită pantofi speciali.
City Comfort Bărbați – model care descarcă complet piciorul de tensiuni, ideal pentru picioare obosite cu mici probleme cotidiane pentru picioare obosite, talonetă foarte adaptabilă pantofilor.
City Comfort Femeie model cu descărcare totala a tensiunii, nu necesita multe personalizări (corecții), recomandată pentru uz cotidian.
Reumaxfin – talonetă pentru un picior hiperalgic-reumatic (inflamează repede nervii), are nevoie de stabilitate și confort a labei piciorului. Se adaptează bine la încălțăminte; se recomandă încălțămintea cu șiret.
Diabet – Model de confort de descărcare a piciorului de diabetic, poate sa fie pus într-o încălțăminte terapeutică (văzută de la caz la caz). E posibil să realizezi descărcări ale piciorului selective direct pe aceste talonete.
Piciorul diabetic cu risc – necesită o încălțăminte confortabilă și este construit cu diverse corecții, de la caz la caz.
Talus – model care da stabilitate și confort piciorului și are o căsuță de descărcare pentru călcâi, este indicat pentru spina calcaneară, fasceite plantare, talodinie. Necesită o încălțăminte cu un bun volum.
Talus fin – stabilitate și confort pentru picior și cu descărcare de talalgie (descarcă tensiunea de pe nerv și trece durerea) și entesopatie. Indicat pentru patologiile din spatele piciorului și a călcâiului. Se poate pune în încălțăminte cu volum limitat.
Crează-ți reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanșa complicații grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecțiuni arteriale sau cu artroză, dar și copiii și sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fă-ți o programare!
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.