Pintenii calcaneeni si Fasciita plantara – Cauze si tratament
Pintenii calcaneeni afecteaza barbatii si femeile deopotriva. Este o afectiune caracterizata de o durere acuta sub calcai.
Cauze
Un pinten calcanean este o excrescenta osoasa dedesuptul osului calcaiului. Este de obicei rezultatul unui ligament inflamat (fascia plantara) care se afla pe talpa si este atasat de osul calcaiului. Presiunea anormala constanta exercitata asupra ligamentului irita osul calcaiului si astfel corpul formeaza acest pinten osos ca un mecanism de protectie. Pacientul de obicei simte durere odata cu primii pasi dimineata, durere care se amelioreaza odata cu activitatea, dar revine dupa perioade mai lungi in care au stat in picioare sau au mers.
Aceasta afectiune are o multitudine de cauze: supraponderalitate, pantofi nepotriviti, probleme biomecanice, guta, pronatie si artrita reumatoida.
Tratament
Pentru diagnosticare si tratare, medicul va avea nevoie de o radiografie si eventual o analiza a mersului pentru a afla cu siguranta care este cauza afectiunii.
Daca resimtiti durere sub talpa si nu suferiti de diabet sau probleme vasculare, unele medicamente anti-inflamatorii care se elibereaza fara reteta precum Advil sau Ibuprofen va pot ajuta sa scapati de durere.
Compresele cu gheata, exercitiile de stretching, purtarea de atele noaptea pentru a intinde muschii in zona din spatele piciorului, masajul zonei din spate a piciorului, impreuna cu purtarea de plantari pot fi de folos.
Recomandarea No. 1 pentru ameliorarea durerii calcaiului este sa alegeti pantofii potriviti. Asta inseamna incaltaminte care sa sustina bine piciorul. Durerea in calcai nu se amelioreaza daca purtati incaltaminte moale si care nu sustine piciorul. Ortezele personalizate sunt cele mai potrivite in aceasta situatie.
Specialisul podolog va poate recomanda si confectiona plantarii potriviti. Fizioterapia este o alta modalitate prin care poate fi tratata aceasta afectiune. Gheata, stimularea musculara, ultrasunetele, baile cu parafina sunt de asemenea de folos.
Daca toate aceste masuri nu au succes, este nevoie de o interventie chirurgicala. Noile tehnologii cu o incizie minima precum Fasciotomia plantara endoscopica sunt extrem de folositoare in tratarea acestei afectiuni, iar pentru perioada post-operatorie se recomanda purtarea unei cizme protetice pentru a va putea deplasa mai curand.