Piciorul de atlet si problemele cauzate de ciuperci
Sindromul piciorului de atlet afecteaza de obicei pielea degetelor si spatiul interdigital, dar se poate extinde oriunde pe laba piciorului si poate afecta si unghiile.
Piciorul de atlet este o infectie fungica a pielii si unghiilor. Cand infectia se extinde spre unghii, acestea devin groase si neregulate.
Fungii sunt organisme (tinea pedis) precum mucegaiurile si se dezvolta cel mai bine in conditii de umiditate. Bacteriile pot aparea ca infectii secundare, care inrautatesc simptomele piciorului de atlet si fac infectia mai greu de vindecat. Infectiile fungice sunt cele mai greu de tratat.
De obicei va puteti infecta in urma contactului cu suprafete umede sau ude (la piscina sau bai pe care le impartiti cu alte persoane infectate). Piciorul de atlet este mult mai intalnit la persoanele care au de obicei picioarele umede. Infectia poate deasemenea sa fie raspandita prin folosirea la comun a unor pantofi sau produse de igiena personala precum prosoape.
Infectia fungica a piciorului de atlet se poate raspandi si pe alte parti ale corpului, in special in zona abdominala si la sub-brat, atunci cand persoana infectata se scarpina pe picioare si apoi isi atinge alta parte a corpului.
Simptomele includ:
– La nivelul pielii:
- Piele rosie, crapata si care se exfoliaza
- Posibila sangerare
- Mancarimi
- Senzatie de arsura
- Senzatie de usturime
- Aparitia unor mici basici (Acestea duc la craparea pielii. Cand basicile se sparg, se expun mici zone de tesut, ce cauzeaza durere si umflare. Mancarimile si senzatia de arsura pot fi din ce in ce mai puternice pe masura ce se extinde infectia. In cazurile severe, pielea se poate ingrosa, precum un calus.)
– La nivelul unghiilor de la picioare:
- Schimbarea culorii (in galben sau maro)
- Ingrosarea unghiei
- Miros neplacut
- Adunarea de reziduuri sub unghie
- Urme albe pe unghie.
Tratament:
Spalati-va picioarele cel putin o data pe zi cu sapun si apa caldua. Uscati-le complet dupa spalare si pastrati-le uscate. Schimbati-va sosetele frecvent si cumparati-va sosete care absorb umezeala, precum cel din bumbac sau lana. Expuneti-va picioarele la aer pe perioade scurte pe timpul zilei (dar nu mergeti desculti). Purtati sandale oricand este posibil.
Preventie:
- Purtati incaltaminte cand mergeti pe suprafete umede sau podele ude.
- Nu purtati pantofii altor persoane si nu impartiti obiecte personale precum prosoapele.
- Purtati sosete din materiale absorbante precum bumbacul sau lana.
- Schimbati-va sosetele frecvent daca transpirati intens.
- Alegeti incaltaminte care permite circulatia aerului.
- Pastrati podelele din spatiile publice curate.
- Pastrati-va picioarele curate si uscate folosind pudra de talc in pantofi sau ciorapi si pe picioare.
- Curatati-va pantofii de sport frecvent cu un produs specific.
Citeste si: Ciuperca unghiilor (Tinea Pedis Fungus)
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!