Ce este platfusul/ piciorul plat?
Platfusul – Laba piciorului, in complexitatea structurii sale, poate fi responsabila cu 90% dintre asimetrii, avand in vedere ca o mica discrepanta intre labele piciorului poate duce la o variatie considerabila intre picioare. In consecinta, si pelvisul va fi afectat. In picior exista 3 axe: axa transversala (permite flexarea/intinderea labei piciorului), axa longitudinala (permite rotirea labei piciorului) si axa longitudinala a piciorului (permite miscari de pronatie si supinatie).
Chiar si punctele care sustin greutatea corpului sunt 3 si se afla in calcai, capatul primului si celui de-al doilea os metatarsian, capatul celui de-al patrulea si celui de-al cincilea metatarsian. In unele cazuri, punctele de sustinere pot fi unul sau doua, astfel ca piciorul este clasificat altfel, cazurile fiind exemplificate in imaginile urmatoare (punctele rosii sunt punctele de sustinere a greutatii).
Piciorul supinat – Atunci cand piciorul nu sustine greutatea corpului (cand stam pe marginea patului) exista un unghi de 90° intre axa piciorului si laba piciorului. Daca laba piciorului este indreptata spre exterior (adica supinata), inseamna ca sufera de sindromul “piciorului supinat”.
Cand piciorul sustine greutatea corpului (cand il punem pe podea), laba piciorului trebuie sa se adapteze terenului in cazul in care este orizontal si tinde sa se indrepte spre exterior: in acest caz vorbim despre o laba a piciorului care sta intr-o pozitie corecta cand se afla pe planul orizontal dar care este ca un arc gata sa sara spre exterior cand nu se mai afla pe sol.
Atunci cand trebuie sa suporte greutatea corpului, laba piciorului isi pastreaza axa (varus fiziologic usor), dar in cazul unui picior supinat care pe marginea exterioara prezinta calusuri si deasemenea in zona exterioara a calcaiului: vorbim despre sindromul calcaiului supinat necompensat.
Daca in timpul incordarii, axa calcaiului devine oblica spre exterior (calcai valgus), este vorba despre sindromul calcaiului supinat plat.
Acesta este cazul clasic de platfus.
Imaginati-va ca piciorul este rasucit in 3 directii :
- – calcaiului se rasuceste spre exterior
- – scafoidul din interior cade spre interior
- – partea din fata a piciorului se rasuceste spre exterior.
Piciorul plat in sine nu este o problema neaparat. Dar exista persoane care au piciorul plat si au dureri. Ei au cu siguranta nevoie de un tratament. Piciorul plat asociat cu dureri de glezne, genunchi sau spate necesita deasemenea tratament.
Cauzele platfusului sunt multiple, dar in cazul persoanelor in varsta este vorba despre exercitii fizice din ce in ce mai putine si greutate din ce in ce mai mare impreuna cu dereglari de ordin mecanic ale picioarelor. Platfusul poate duce la aparitia pintenilor calcanieni si/sau a fasciitei plantare.
Primul pas in tratarea piciorului plat este purtarea unor pantofi care sustin piciorul, si de cele mai multe ori este benefica purtarea unui plantar recomandat de podolog care sa sustina scobitura piciorului. Masajele pot ameliora durerea.
Citeste si: Am picior plat? Nu știam!