Frecventele întrebări privind sănătatea picioarelor copiilor
Se pot corecta picioarele in forma de X cu ajutorul plantarilor?
De multe ori alte persoane observa daca este ceva in neregula cu copii nostri, de exemplu profesorii; este posibil ca unii parinti sa afle de la un profesor, un antrenor ca copilul sau are probleme cand alearga pentru ca are “picioarele in forma de X” si este recomandat sa mearga la un medic. sănătatea picioarelor
Astfel copii ajung la medic cu aceasta problema iar mamele sunt foarte ingrijorate pentru ca, la nastere, genunchii copilului au fost afectati de pozitia pe care au avut-o in pantecele mamei.
In primii 2 ani de viata, pozitia picioarelor se schimba datorita nevoii de a merge, iar genunchii devin foarte apropiati. Apare astfel afectiunea numita valgus al genunchilor, o situatie des-intalnita la copii mai mici de 3 ani.
De la 3 la 10 ani, picioarele ajung la forma normala. In majoritatea cazurilor, anumite anomalii pot afecta picioarele, si sunt legate de nefolosirea unor instrumente ortipedice in timpul cresterii.
Daca aveti picioarele in forma de X si sunteti obez, odata ce veti ajunge la o greutate normala, picioarele isi vor reveni.
Daca valgusul genunchilor nu este patologic, ortezele va vor imbunatati postura, si cu ajutorul unor exercitii corective picioarele vor reveni la pozitia normala. Aceste exercitii intaresc muschii abductori care sunt sub-exploatati in cazul picioarelor in forma de X.
5 exercitii folositoare
– Asezati-va pe un covoras sau o saltea, cu gleznele apropiate. Intindeti-va picioarele in timp ce incercati sa tineti intre genunchi o perna. Strangeti perna intre genunchi timp de un minut, si repetati acest lucru de 5 ori.
– Stati in picioare la perete. Stati cu picioarele departate la nivelul umerilor si cu varfurile picioarelor spre exterior. Intre genunchi strangeti o perna sau o minge. Faceti genuflexiuni, aplecandu-va cat mai mult. Mentineti pozitia pentru 60 de secunde. Repetati de 5 ori. Acest exercitiu isometric intareste muschiul vastus medialis al piciorului, reducand astfel greutatea pe care trebuie sa o sustina genunchiul.
– Stati intins pe un covoras sau o saltea pe burta, cu barbia atingand podeaua. Cumparati-va o greutate pentru glezne de 0,5 sau 1 kg (dar puteti folosi si o punga plina cu monezi legata de glezne). Indoiti genunchii si ridicati usor gambele la 30 cm si reveniti la pozitia initiala. Faceti doua seturi de cate 10 ridicari.
– Stati cu spatele la perete si impingeti-va cu toata puterea in umeri. Tinand picioarele paralele si putin departate, ridicati putin genunchii intinzand picioarele in acelasi timp si mentinandu-le paralele.
– Stati cu picioarele incrucisate si apasati usor cu mainile pe genunchi in jos. Mentineti presiunea 1 minute si repetati de 5 ori.
Plantarii nu sunt doar niste suporturi pentru bolta plantara mai scumpe?
Bineinteles ca nu! Suporturile pentru bolta plantara sunt create pentru a forta bolta plantara cand stam in picioare. Se folosesc cand stam pe loc, nu cand mergem. Ele nu controleaza in niciun fel biomecanica functiilor piciorului. Picioarele fiecaruia dintre noi sunt diferite si din acest motiv este nevoie de o analiza precisa a pacientului. Cumpararea si folosirea acestor suporturi pentru bolta plantara sau a talonetelor de serie este la fel de gresita ca si cumpararea ochelarilor de vedere din farmacii, fara reteta. Este nevoie de o intelegere completa a problemelor si particularitatilor picioarelor dumneavoastra pentru a obtine rezultatele scontate.
Cum sunt fabricati plantarii?
Specialistul podolog studiaza felul in care functioneaza picioarele dumneavoastra. Studierea incheieturilor in timpul miscarii masoara gradul de dezechilibru existent in picioare. Dupa analiza, specialistul podolog decide de ce fel de plantari aveti nevoie. Atunci sunt create niste mulaje ale ” pozitiei neutre”. Se ia amprenta fiecarui picior pentru a ajunge la pozitia corecta.
Aceste mulaje sunt trimise la un laborator specializat in biomecanica pentru a crea plantarii. Tehnicieni folosesc mulajele specialistului podolog. Dupa 23 de pasi laboriosi, plantarii dumneavoastra sunt gata sa va repozitioneze laba piciorului, genunchii, soldurile, bazinul si sa va inlature durerile de spate.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!