Entorsa/intinderea
Entorsa/intinderea
Entorsa, intinderea, rasucirea gleznei toti sunt termeni pentru accidentari ale gleznei. O entorsa se refera la intinderea si/sau ruperea unui ligament (spre deosebire de intinderea unui muschi).
O entorsa are loc in urma unei miscari bruste spre lateral sau de rasucire a piciorului. Se poate intampla in timpul unei activitati atletice intense, precum alergarea sau sariturile, sau poate avea loc in timpul unor activitati normale, precum calcatul pe marginea trotuarului, mersul pe suprafete accidentate ce poate duce la un pas gresit. 90% din accidentele gleznei au loc pe exteriorul (pe lateralul) gleznei. Accidentarea partii mediene sau interioare a gleznei are loc doar in 10% din cazuri. In continuare vom vorbi despre entorsele laterale.
O entorsa are ca efect durerea, aparitia unei echimoze (invinetirea zonei), umflarea si sensibilizarea portiunii exterioare a piciorului si a gleznei.
Tratament sugerat
Entorsele usoare pot fi tratate cu odihna, gheata, comprese si mentinerea piciorului accidentat intr-o pozitie ridicata. Acest tip de entorsa dureaza putin si trece in cateva zile.
Metodele „babesti” includ gheata, bandajare, purtarea unui suport pentru a mentine piciorul nemiscat pentru a ameliora durerea.
Entorsele mai serioase se caracterizeaza prin dificultate la mers dupa accident si necesita tratament medical ce include o radiografie pentru a scoate din calcul o fractura a labei piciorului sau a gleznei. Un RMN este deasemenea un folosit pentru a determina masura in care a fost afectat ligamentul.
Ghipsul poate fi folositor in tratarea entorselor severe. Daca ligamentul este rupt, este nevoie de o interventie chirurgicala. Exercitiile de stretching si masajul labei piciorului sunt modalitati pentru imbunatatirea scobiturii piciorului si astfel a stabilitatii gleznei.