Varicele sau boala „statului în picioare”: profilaxie și remedii naturiste
Varicele pot afecta în egală măsură femeile şi bărbaţii. Cele dintâi suferă însă mai mult pentru că le afectează şi frumuseţea. Varicele sunt venele umflate şi răsucite care sunt vizibile sub piele. De obicei, ele apar la membrele inferioare, din cauza statului prelungit în picioare, dar şi în alte zone ale corpului.
Boală ereditară
Cauzele apariţiei varicelor sunt legate în general de pierderea elasticităţii pereţilor venelor sau sunt puse pe seama valvelor – responsabile cu buna circulaţie a sângelui în organism – care nu-şi mai îndeplinesc funcţiile. Însă studiile ştiinţifice au demonstrat că varicele sunt ereditare.
De regulă, varicele constituie mai mult o problemă estetică decât una de sănătate. Dar există destule situaţii în care provoacă dureri sau pot afecta chiar capacitatea de mişcare. Pe de altă parte, pot fi un semnal de alarmă şi pentru alte probleme pe care individul le dezvoltă la nivelul sistemului circulator. În orice caz, varicele nu trebuie neglijate. Dacă le avem, nu vom scăpa de ele întreaga viaţă. De aceea trebuie să le acordam atenţia necesară şi să prevenim dezvoltarea lor anormală.
Femeilor gravide le apar frecvent varice la membrele inferioare, din cauza compresiunii exercitate de uterul mărit asupra venelor bazinului. În timpul naşterii, vasele sanguine se dilată şi circulaţia sângelui încetineşte. Acest fenomen, asociat cu efortul depus de corpul femeii, poate conduce la îngustarea sau chiar astuparea unor vene. După prima naştere, organismul îşi revine la starea normală, iar varicele de obicei dispar. Însă pot să reapară la următoarele naşteri, în forme mai accentuate. Anumite femei au o predispoziţie pentru forme mai grave, cum sunt trombozele sau tromboflebitele. În această categorie intră cele care nasc prima dată după 35 de ani, au deja de varice extinse, suferă de epuizare fizică sau psihică în timpul sarcinii, nasc gemeni, au travaliul prelungit sau intervenţiile operatorii.
Pentru boala varicoasă nu există încă un tratament de vindecare. Soluţia chirurgicală nu vindecă, iar varicele se pot reface după câţiva ani de la intervenţie. Din acest motiv, profilaxia este foarte importantă. Trebuie adoptat un mod de viaţă adecvat, cu respectarea unor reguli care să ajute la prevenirea dezvoltării varicelor şi evitarea durerilor provocate de acestea. Băile reci sunt cele care ajută cel mai mult la prevenirea dezvoltării varicelor, cele calde sau fierbinţi fiind contraindicate. În apă se poate adăuga un macerat din frunze de salvie sau de brad. Se recomandă ceaiurile de coada şoricelului sau de frunze de viţă-de-vie (două căni pe zi), iar pe zonele afectate se pot aplica cataplasme din foi de varză. E bine să se consume legume şi fructe şi să se evite alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, mezeluri, afumături, precum şi ăauturile alcoolice.
– Dacă munca ta presupune statul în picioare mult timp, asează-te din când în când, câteva minute.
– Dacă stai la un birou, în fatţ calculatorului, mişcă-te cel putin un minut la fiecare oră.
– Evită să stai picior peste picior.
– Nu purta pantaloni strâmti sau colanţi; in general, îmbrăcămintea trebuie să nu fie strânsă pe corp.
– Poartă pantofi lejeri şi comozi.
– Evită tocurile înalte.
– Fă în fiecare zi o plimbare de cel puţin 30 de minute.
– Masează-ţi în fiecare seară picioarele cu o alifie antivaricoasă, de la vărfuri spre genunchi.
– Nu expune zonele afectate la soare; există riscul spargerii varicelor din cauza căldurii.
– Dormi numai desculţ, cu picioarele mai sus decât capul, sprijinite pe mai multe perne sau pe o plapumă făcută sul.