Sfaturile pololigilor pentru atleti vizeaza încălțămintea și hidratarea pielii picioarelor
Colegiul Oficial al Podologilor din Comunitatea Valenciană a elaborat un decalog de recomandări podologice de bază pentru alergători care îi vor ajuta să minimizeze riscurile şi să obţină un rezultat cât mai satisfăcător posibil. Între aceste sfaturi se remarcă folosirea şosetelor de bumbac şi a încălţămintei adecvate, precum şi hidratarea picioarelor, după cum a informat entitatea într-un comunicat.
Prevenţie
Concret, pentru a preveni hematoamele la nivelul unghiilor, se recomandă taierea lor cu câteva zile înainte de a alerga pentru a evita pe cât posibil producerea unui exces de presiune şi este de dorit ca în încălţăminte să mai existe spaţiu de 1 cm de la cel mai lung deget până la vârful pantofilor. Cei care tind să dezvolte unghii încarnate sau hematoame trebuie să consulte un podolog pentru un tratament adecvat.
Pentru a preveni băşicile, trebuie purtate şosete de bumbac sau şosete tehnice pentru alergat şi se recomandă si ungerea cu vaselină a zonelor predispuse. precum degetele sau călcâiul. Astfel, nu trebuie purtate şosete sau pantofi noi în ziua unui maraton, pentru că materialele au nevoie de un timp pentru a se adapta.
Pe de altă parte, legarea corectă a şireturilor pantofilor permite o potrivire mai bună şi un randament crescut în timpul alergării. De asemenea, se recomandă alegerea unor pantofi sport adecvaţi necesităţilor biomecanice ale fiecărei persoane.
Podologii recomandă eliminarea bătăturilor în mod corect de către un specialist podolog pentru un comportament mai bun al pielii in momentul impactului cu solul, precum şi hidratarea picioarelor, pentru că astfel pielea va fi mai puternică şi se vor putea evita rosăturile şi alte disconforturi.
După alergare este recomandată ridicarea picioarelor pentru a îmbunătăţi decongestia venoasă . Este importantă si explorarea minuţioasa a picioarelor pentru a observa dacă s-a produs vreo leziune care ar necesita atenţia unui specialist podolog, înainte de a se agrava. Astfel, se recomandă băi cu apă rece în primele 24 de ore după o alergare pentru a reduce inflamaţia şi a relaxa picioarele.
Conform Colegiului Oficial al Podologilor din Comunitatea Valenciană, respectarea acestor sfaturi „este importanta pentru că gestul sportiv al alergătorului este simplu, dar foarte repetitiv, fapt ce favorizează apariţia leziunilor prin microtraumatisme atât la nivelul pielii, cât şi la nivelul unghiilor, precum şi în restul aparatului locomotor”.
Leziunile cele mai frecvente
S-a semnalat că printre leziunile cele mai frecvente se numără apariţia băşicilor, hematoamelor sub unghii şi unghiile încarnate. Leziunile cronice apar în principal din cauza suprasolicitării musculare şi articulare cauzate de factori interni precum probleme în alinierea corporală şi a excesului de pronaţie a piciorului şi de factori externi precum utilizarea unor pantofi sport nepotriviţi.
Astfel, problemele cele mai comune sunt fasciita plantară – inflamaţie ce produce durere în mijlocul tălpii sau în călcâi -, periostita tibială – inflamaţia membranei care îmbraca tibia, tendinita muşchiului tibial posterior, tendinopatia Ahileană – inflamarea tendonului lui Ahile – şi metatarsalgiile – durere în perna plantară.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum –Fa-ti o programare!