Pot susţinătorii plantari să corecteze picioarele în formă de X?
De multe ori alte persoane observă dacă este ceva în neregulă cu copii noştrii, de exemplu profesorii; este posibil ca unii părinţi să afle de la un profesor, un antrenor că, copilul său are probleme când aleargă pentru că are “picioarele în formă de X” ţi este recomandat să meargă la un medic.
Astfel copii ajung la medic cu această problemă, iar mamele sunt foarte îngrijorate pentru că, la naştere, genunchii copilului au fost afectaţi de poziţia pe care au avut-o în pântecele mamei.
Se pot corecta picioarele în formă de X cu ajutorul plantarilor?
În primii 2 ani de viaţă, poziţia picioarelor se schimbă datorită nevoii de a merge, iar genunchii devin foarte apropiaţi. Apare astfel afecţiunea numită valgus al genunchilor, o situaţie des-întâlnită la copii mai mici de 3 ani. De la 3 la 10 ani, picioarele ajung la forma normală. In majoritatea cazurilor, anumite anomalii pot afecta picioarele şi sunt legate de nefolosirea unor instrumente ortppedice în timpul creşterii.
Dacă aveţi picioarele în formă de X şi sunteţi obez, odată ce veţi ajunge la o greutate normală, picioarele îşi vor reveni. Dacă valgusul genunchilor nu este patologic, ortezele vă vor îmbunătăţi postura şi cu ajutorul unor exerciţii corective picioarele vor reveni la poziţia normală. Aceste exerciţii întăresc muşchii aductori care sunt sub-exploataţi în cazul picioarelor în formă de X.
Solutia?
Vino la CONTROL la Centrul de Podologie Ahile si afla parerea specialistului nostru podolog!
Pentru ca tinem la sanatatea si confortul tau, in continuarea articolului iti vom oferi 5 exerciţii simple şi folositoare…
Exercitiul nr. 1
– Aşezaţi-va pe un covoraş sau o saltea, cu gleznele apropiate. Întindeţi-vă picioarele în timp ce încercaţi să ţineţi între genunchi o pernă. Strângeţi perna între genunchi timp de un minut şi repetaţi acest lucru de 5 ori.
Exercitiul nr. 2
– Staţi în picioare la perete. Staţi cu picioarele depărtate la nivelul umerilor şi cu vârfurile picioarelor spre exterior. Intre genunchi strângeti o pernă sau o minge. Faceţi genuflexiuni, aplecându-vă cât mai mult. Mentineţi poziţia pentru 60 de secunde. Repetaţi de 5 ori. Acest exerciţiu isometric întăreşte muşchiul vastus medialis al piciorului, reducând astfel greutatea pe care trebuie să o susţină genunchiul.
Exercitiul nr. 3
– Staţi întins pe un covoraş sau o saltea pe burtă, cu bărbia atingând podeaua. Cumpăraţi-vă o greutate pentru glezne de 0,5 sau 1 kg (dar puteti folosi şi o pungă plină cu monezi legată de glezne). Indoiţi genunchii şi ridicaţi uşor gambele la 30 cm şi reveniţi la poziţia iniţială. Faceţi două seturi de câte 10 ridicări.
Exercitiul nr. 4
– Staţi cu spatele la perete si împingeţi-vă cu toată puterea în umeri. Ţinând picioarele paralele şi puţin depărtate, ridicaţi genunchii întinzând picioarele în acelaşi timp si menţinându-le paralele.
Exercitiul nr. 5
– Staţi cu picioarele încrucişate şi apăsaţi uşor cu mâinile pe genunchi în jos. Menţineţi presiunea 1 minut şi repetaţi de 5 ori.