Cauzele si tratamentul tendinitei rotulei
Cauzele si tratamentul tendinitei rotulei
Activitatile sportive si fitnessul din ce in ce mai dese produc o ridicare a incheieturii, si accidente cauzate de supra-folosirea tendonului. Unul dintre cele mai intalnite probleme ale pasionatilor de fitness si atletilor este tendinita rotulei. Este vorba despre o inflamare a tendonului rotulei, implicat in extinderea genunchiului. Cauza acestei afectiuni este practicarea de activitati care folosesc la mecanismul de extindere a genunchiului la nivel maxim de forta. Alti factori care duc la aceasta afectiune sunt slabirea cvadricepsilor, hipermobilitatea incheieturii rotulofemurale, flexibilitatea scazuta sau alinierea incorecta a extremitatilor inferioare. O persoana care sufera de tendinita poate prezenta diferite niveluri de incapacitate, in functie de semnele, simptomele si durerea care apare dupa activitatile intense. Durerea din timpul si de dupa activitati intense creaza incapacitatea de a mai performa la nivel maxim si este de obicei semnul unei rupturi a tendonului rotulei.
Metodele traditionale de tratare a tendinitei rotulei includ o multime de proceduri standard pentru orice inflamatie a tendonului sau a incheieturii:
– Odihna: Odihniti genunchiul si evitati activitatile fizice care presupun miscarea genunchiului si activitati de impact precum urcarea scarilor, sariturile sau ridicarea greutatilor. Nu faceti activitati fizice 2-3 saptamani pentru a permite vindecarea.
– Medicamente: Medicul dumneavoastra probabil va va prescrie analgezice si anti-inflamatoare. Evitati fumatul si alcoolul, ele atenueaza proprietatile anti-inflamatorii.
– Gheata: folositi comprese de gheata pentru a ameliora durerea si a reduce inflamarea. Aplicati gheata pe zona afectata timp de 20 de minute de mai multe ori pe zi timp de 3-4 zile.
– Fizioterapie: fizioterapia este folositoare pentru intarirea muschilor din zona genunchiului (cvadripcesi si tendonul popliteu) si cresc stabilitatea si echilibrul.
Recomandari pentru prevenirea si tratarea tendinitei rotulei
– Examinati-va postura: in fata unei oglinzi mari analizati-va gleznele, sunt rasucite inspre interior sau inspre exterior? Stati intr-un picior si vedeti daca soldul se apleaca in partea opusa. Daca da, atunci e posibil sa aveti soldurile slabite. Intoarceti-va intr-o parte, linia formata de urechi, umeri si solduri este dreapta?
Urmatoarele remedii si suplimente si-au dovedit eficacitatea impotriva afectiunilor inflamatorii ale tendoanelor.
Vitamina D: reduce durerea si progresul osteoartritei si este esentiala pentru sanatatea oaselor si vindecare.
Acizii grasi bogati in Omega-3: reduc riscul osteoartritei, artritei si reduc inflamatia.
Glucozamina cu condoitina: amelioreaza durerea si disconfortul. Nu luati aceste medicamente daca aveti un nivel ridicat al zaharului in sange; diabeticilor le este interzis.
Ghimbir: extractul sau radacina ghimbirului au efecte bune pentru ameliorarea durerilor in osteoartrita, si pot fi la fel de eficiente precum ibuprofenul.
Daca sunteti insarcinata exista un risc mai mare de accident, datorita presiunii crescute asupra incheieturilor. Informati-va cu privire la activitati fizice cu impact scazut asupra articulatiilor precum yoga, Pilates, mers pe jos sau tai-chi.
Sursa: http://positivemed.com/