5 greseli majore in alegerea si purtarea pieselor de incaltaminte sport (partea I)
Alegerea pieselor de incaltaminte sport este extrem de importanta atat pentru un randament sportiv multumitor, cat si pentru sanatatea corporala.
Majoritatea persoanelor active nu acorda prea multa atentie tipului de incaltaminte folosit in timpul antrenamentelor, desi acest criteriu poate face diferenta intre un trup sanatos si unul afectat de dureri ale picioarelor, fasciita plantara, entorse si alte afectiuni medicale importante.
Tipuri de piese de incaltaminte sport
Expertii in podologie, ramura medicala care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor piciorului, recomanda persoanelor care practica diverse forme de sport sa isi achizitioneze incaltamintea pentru antrenamente de la un magazin de specialitate, de unde pot afla informatii despre tipurile potrivite de pantofi sport pentru fiecare activitate atletica in parte.
Principalele tipuri de incaltaminte sport sunt cele pentru alergat, antrenamente de fitness si mers. Subtipurile lor se adreseaza drumetiilor montane, joggingului, participarii la un maraton etc.
De pilda, pantofii sport pentru mers trebuie sa aiba varful moale si flexibil, o atenuare optima a socurilor si o forma a talpii care incurajeaza flexarea naturala a talpii in miscare.
Caracteristicile unor piese de incaltaminte pentru jogging includ amortizarea, flexibilitatea, controlul, stabilitatea calcaiului si tractiunea buna.
Varietatea pantofilor sport este mult mai complexa decat tinde sa creada publicul larg. In functie de fiecare forma de activitate sportiva practicata, exista si subcategorii de piese de incaltaminte special concepute pentru a se adapta nevoilor atletilor.
–Sporturile de teren. Includ pantofi sport pentru tenis, baschet si volei, adaptati miscarilor corporale in fata, in spate si lateral. In cazul acestora, structura talpii este cea mai importanta.
–Sporturile de camp. Includ pantofi sport pentru fotbal si baseball, fiind conceputi din plasa si talpa prevazuta cu crampoane.
–Sporturile de pista. Includ pantofi conceputi pentru nevoile individuale ale alergatorilor, cu diverse caracteristici care sa se adapteze anatomiei piciorului, tipului de alergare etc.
–Sporturile de specialitate. Exista si pantofi sport speciali pentru golf, dans sportiv, ciclism etc.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
Citeste si: 5 greseli majore in alegerea si purtarea pieselor de incaltaminte sport (partea a IIa)
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/