Totul despre Podologie (partea I)
Podologia – arta si stiinta
Inca de pe vremea faraonilor, atat îngrijirea picioarelor şi a unghiilor precum si adaptarea încălţămintei la anomaliile şi bolile picioarelor erau făcute cu artă şi responsabilitate de profesionisti specializaţi, care ştiau să analizeze datele atat vizual, cat si tactil, intervenind pentru modificarea pozitiei si posturii. De-a lungul istoriei omenirii, s-au mai ocupat de analiza si sanatatea picioarelor bărbierii, pedichiuriştii, maseurii, ortopezii, kinetoterapeuţii, proteziştii.
De acum de 25-30 de ani, s-a diferenţiat o specialitate tehnica – podologia – care asigură consultarea pacientilor, usurarea suferinţelor picioarelor. Tot la acest nivel se face şi îngrijirea unghiilor, a pielii, confecţionarea încălţămintei ortopedice, a ortezelor si branţurilor, talonetelor si plantarilor, care adapteaza pantofii de serie la nevoia individuala a piciorului, pentru a-l corecta sau proteja.
Durerile de picioare si durerile de spate sunt interconectate?
În ultimul deceniu, datorită performanţelor ştiinţelor medicale, a electronicii si informaticii s-au dezvoltat complementar Podologia si Posturologia, generand formarea unor specialisti care asigura analiza datelor si formularea de solutii individualizate.
Podologia asigura cunoaşterea metodologia de corijare a picioarelor. Corectarea se face cu elemente confecţionate, individualizate, din materiale ce pot fi modelate şi adaptate sub măsurători micronice de lungime, grosime, densitate, rezistenţă. Tot datorită performanţelor tehnice actuale, podologia este în multe ţări o specialitate tehnica de mare fineţe, care corectează sau tratează boli ale plantelor. S-au diferenţiat şcoli de formare şi specialişti pentru ortopedo-podologie, pedichiură-podologie şi ortezio-podologie.
Posturologia evidenţiază micromodificările de la nivelul boltelor plantare, repercusiunea acestora asupra poziţionării întregului organism, a bolilor ce decurg dintr-o poziţie defectuoasă şi nesesizabilă.
Solutia complexa pentru inlaturarea durerii de spate si a durerilor de picioare
Ingrijirea picioarelor se face de fapt interdisciplinar de către reumatolog, balneolog, dermatolog, ortoped, tehnician ortezist sau de către un specialist cu o competenţă într-un domeniu de graniţă. orice persoana care suferă de afecţiuni ale picioarelor beneficiind de consultaţii şi tratamente complexe.
Consultaţia constă în:
– anamneză (discuţie pe marginea celor ce deranjează bolnavul);
– examenul clinic (consultarea cu ochii şi mâna specialistului a plantelor (labele picioarelor) şi a întregului organism);
– explorări paraclinice (analize biologice de laborator, explorări imagistice – radiografii, scintigrafii, amprentă plantară, termo, baro, foto podogramă, amprentă sau mulaj al plantelor);
– examinarea încălţămintei cu toate modificările suferite.