Tendinita ahileană – cauze, tratament şi prevenţie
Definiție
Tendinita ahileană cauzează inflamarea şi degenerarea tendonului lui Ahile. Tendonul lui Ahile este tendonul mare din spatele piciorului care intră în călcâi. Durerea cauzată de tendinita ahileană poate apărea gradual fără a exista vreo traumă. Durerea poate fi acută, poate exista o senzaţie de arsură sau chiar o durere înţepătoare. Tendinita ahileană nu trebuie lăsată netratată din cauza pericolului pe care îl prezintă slăbirea şi ruperea tendonului. Tendinita ahileană este agravată prin activităţi repetate care cauzează presiune în tendon, cauzând astfel şi inflamarea. În unele cazuri chiar şi perioade lungi de stat în picioare pot cauza simptomele. Este o problemă des întâlnită la atleţi, în special la cei care aleargă pe distanţe mari. Tendinita ahileană este o problemă dificil de tratat la atleţi pentru că ei au activitate intensă şi pentru că nu doresc să îşi întrerupă antrenamentele.
Persoanele care suferă de tendinita ahileană se plâng de obicei ca primii paşi când se dau jos din pat dimineaţa sunt extrem de dureroşi. Altă problemă este durerea în cazul primilor paşi făcuţi după ce au stat aşezaţi o perioadă lungă de timp. Durerea se ameliorează prin activitate.
Există mai mulţi factori ce pot duce la inflamarea Tendonului lui Ahile. Cea mai întalnită cauză este supra-pronaţia. Supra-pronaţia apare de obicei în timpul mersului, când scobitura piciorului se prăbuşeşte sub greutatea corpului, adăugând presiune asupra Tendonului lui Ahile. Alţi factori care duc la tendinita ahileană este alegerea unor pantofi nepotriviţi, stretchingul neadecvat înainte de activităţile sportive, un tendon a lui Ahile scurt, traume (accidentare) ale tendonului şi diformităţile osului călcâiului.
Tratament şi prevenţie
Atleţii, în special alergătorii, ar trebui să includă şi exerciţii de stretching pentru a-şi încălzi muşchii complet. Ar trebui să scadă distanţele pe care merg sau aleargă, să aplice gheaţă după activitatea sportivă şi să evite rampele. Atleţii ar trebui să folosească plantari şi cupe pentru călcâie pentru susţinere. O cupă pentru călcâi ridică călcâiul pentru a reduce presiunea pe tendonul lui Ahile. Obiectul trebuie făcut din materiale uşoare, care să absoarbă şocurile. Un plantar poate fi folosit pentru a controla supra-pronaţia, pentru a susţine arcul longitudinal şi pentru a reduce presiunea pe tendonul lui Ahile.
Podologia este ştiinţa care are control integral asupra situaţiei posturale de la diagnostic până la crearea de plantare speciale şi alegerea de încălţăminte adecvată pentru pacienţi. Specialistul podolog este singurul care vă urmăreşte pas cu pas de la diagnostic până la producţia protezei plantare personalizate.