4 sfaturi simple pentru iubitorii de drumeţii
Chiar şi cele mai avide persoane dupa plimbări nu realizează cât de mult stres şi presiune pun pe picioare şi glezne în timpul drumeţiilor de toamnă.
Aceste plimbări lungi, viguroase pe teren accidentat pot fi distractive, dar fără o îngrijire adecvată, acestea pot duce la deteriorarea picioarelor şi gleznelor.
Proasta alegere a încălţămintei şi lipsa de îngrijire poate duce la leziuni la nivelul picioarelor şi gleznelor, care vă pot condiţiona participarea la sporturilecare le iubiţi.
Urmaţi aceste precauţii şi vă puteţi bucura de totce are de oferit sezonul acesta.
Sfatul nr. 1
Purtarea şosetelor şi a pantofilor potriviţi
– Nu purtaţi bocanci când mergeţi să jucaţi basket şi invers.
Excursioniştii ar trebui să poarte ghete ce cea mai bună calitate, bine izolate, rezistenţi la umezeală şi cu talpă de grafit sau oţel. Astfel veţi avea sprijinul necesar pentru glezne şi veţi reduce oboseala muşchilor şi a tendoanelor şi riscul de a vă accidenta.
Şosete corespunzătoare poate însemna, de asemenea, diferenţa între plimbări relaxante şi cele cu băşici, degerături sau infecţii fungice. Pentru a preveni aceste probleme, se vor purta întotdeauna două straturi de şosete.
Primul strat-şosete sintetice pentru a menţine picioarele uscate şi pentru a reduce frecarea ce cauzează băşici.
Al doilea strat-şosete din lână pentru a adăuga căldură, a absorbi umezeala şi pentru a face drumeţia cât mai confortabilă.
Sfatul nr. 2
Începeţi încet
– „Nicio durere, niciun câştig” nu se aplică pentru gleznele şi picioarele tale. Începeţi cu un teren mai puţin accidentat sau cu plimbări scurte. Condiţia fizică nepotrivită este cauza principală a leziunilor, aşa că pentru început faceţi o serie de exerciţii de stretching pentru a obişnui muşchii cu efortul.
Sfatul nr. 3
Nu întreceţi măsura
– Nu faceţi mai mult decât poate corpul dumneavoastră – o accidentare la prima ieşire poate însemna ultima pe acest sezon!
Sfatul nr. 4
Ascultaţi-vă corpul
– Durerea este modul în care organismul vă spune că ceva nu este în regulă. În cazul în care picioarele sau gleznele încep să vă doară este timpul să luaţi o pauză. Forţându-vă să continuaţi poate duce la leziuni grave. Dacă v-aţi rănit într-o excursie, contactaţi un chirurg ortoped cât mai repede. Tratamentul efectuat din timp vă poate aduce cât mai repede din nou pe traseu.
Esti pasonat de drumetii? Vino si discuta cu specialistul podolog! Te asigur ca vei primi cele mai bune sfaturi!
SURSA: http://www.foothealthfacts.org/Content.aspx?id=1453