Sfaturi pentru picioare sănătoase – un ghid practic
Zice o vorbă din bătrâni: „unde nu-i cap, vai de picioare”. Și pentru că ne dorim să avem picioare sănătoase – la orice vârstă – am ales azi să obținem câteva sfaturi pentru picioare sănătoase de la dna Corina Hinkov, expert în podometrie.
„Durerea de picioare, la orice vârstă, poate fi semnul unei maladii – nu doar a oboselii – care să ne complice viața și sănătatea, mai târziu.”
De câte ori… ne-au obosit picioarele. Nu de alta, dar să mai aflăm ceva sfaturi și reguli de urmat, pentru ca să ocolim durerile, complicațiile și urmările nedorite. Azi vă provoc să vorbim despre… picioarele care îmbătrânesc. Cum putem să ne păstrăm pasul zvelt și ușor? Ce sfaturi pentru picioare sănătoase ne puteți oferi?
Corina Hinkov – Fără îndoială, nimeni nu scapă de bătrânețe. Dar putem, măcar, să ajungem acolo fără să ne plângem de prea multe beteșuguri. Asta înseamnă – cel puțin dacă ne referim la a avea picioare sănătoase – că trebuie să ne purtăm mereu de grijă. Și pentru o bătrânețe ușoară, cu pasul zvelt, cum spuneți, e nevoie să reacționăm corect la durerile și neplăcerile pe care le simțim la tinerețe. Durerea de picioare, la orice vârstă, poate fi semnul unei maladii – nu doar a oboselii – care să ne complice viața și sănătatea, mai târziu. Când spun că ne „complică viața” mă gândesc, de exemplu, la faptul că dacă ne dor picioarele, simțim un disconfort la mers, ajungem să evitem mersul, deplasarea, în sine și asta înseamnă că ne izolăm, renunțăm la viața noastră socială și, în unele cazuri, suferim și o depresie. De asemenea, lipsa de mișcare creează probleme și altor organe: pot apărea suferințe cardio-vasculare, ca și… constipația. Sfaturi pentru picioare sanatoase.
Care sunt sfaturile pentru picioare sănătoase?
Corina Hinkov – Sigur, putem face diferite exerciții, masaj, băi calde… Dar acestea rezolvă problemele pe moment și nu opresc înaintarea unei afecțiuni oarecare. Cel mai bun lucru pe care îl putem face, atunci când avem dureri de picioare repetate și stânjenitoare este să mergem la un specialist. La medicul ortoped, la podolog, la specialistul podometrie, la podiatru. Fiecare dintre ei ne poate ajuta în modul lui specific, dar important este că, printr-o analiză rapidă și apoi prin una amănunțită, se poate determina dacă e vorba despre o simplă oboseală a membrelor inferioare sau se instalează o problemă – care poate să țină de articulații, de diabet, de creșterea în greutate etc. Pentru artritici și diabetici, mai ales, vizita la podolog sau la podiatru este esențială. Diabeticii trebuie să-și verifice picioarele și trebuie să respecte întocmai îndrumările pe care le primesc de la specialist, pentru a evita complicații care pot duce până la amputarea piciorului afectat.
Dorești o programare? Apasă aici!
„Minim o dată pe an se cere o vizită la medic. Sfaturi pentru picioare sanatoase.”
Există un ritm anume pentru vizita la podolog, ca să ne asigurăm că vom avea picioare sănătoase cât mai mult timp?
Corina Hinkov – Înainte vreme, exista cutuma că după 60 de ani – bărbații, 55 de ani – femeile, e nevoie de o vizită la medicul specialist măcar o dată pe an. Acum, aș zice că trebuie să înceapă totul cel puțin cu un deceniu înainte, iar pentru cei care se știu cu afecțiuni de genul celor pe care le-am menționat adineauri, nici măcar nu contează vârsta. Minim o dată pe an se cere o vizită la medic.
Dacă nu ai o afecțiune gravă a picioarelor, de ce e necesar un astfel de ritm – destul de des, zic eu?
Citește și Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi
Corina Hinkov – Pentru că analiza picioarelor pacientului poate să ducă ea însăși la detectarea unor probleme medicale grave, de altă factură decât cele ortopedice sau podologice. Problemele circulatorii și diabetul se pot detecta astfel. Pe de altă parte, o serie de probleme obișnuite, precum bătăturile, fisurile călcâielor, pielea crăpată, unghiile încarnate – pot fi identificate și tratate ușor. Sfaturi pentru picioare sanatoase.
Aveți câteva sfaturi pentru cititorii noștri? Ce trebuie să facă pentru a avea picioare sănătoase o perioadă cât mai lungă de timp – chiar și la bătrânețe?
Corina Hinkov – Eu aș începe cu un sfat pe care îl adresez întâi de toate doamnelor și domnișoarelor – dar nu numai lor: purtați încălțăminte potrivită și confortabilă! Mai ales când vă dor picioarele, aveți grijă ce încălțăminte alegeți. Șlapii, pe care mulți îi aleg pe ideea că sunt ușori și lasă liber piciorul, de fapt nu oferă deloc securitate piciorului și lasă încheieturile să se miște prea în voie, ceea ce înseamnă că se și deteriorează mai rapid. În general, trebuie preferată încălțămintea ușoară, care asigură glezna și oferă suport boltei plantare. Uneori, asta înseamnă că încălțămintei cumpărate trebuie să îi adaugi un plantar potrivit problemelor pe care le ai. Tălpile nu trebuie să fie subțiri și dure, pentru a absorbi șocurile, iar încălțămintea cu toc subțire și înalt, de tip stiletto, se va folosi pe perioade mai scurte de timp, doar la ocazii. Sfaturi pentru picioare sanatoase.
Aminteați la un moment dat despre faptul că la podolog poți să vindeci/ să cureți călcâiele îngroșate sau crăpate, unghiile încarnate, bătăturile. De ce nu la… pedichiurist?
Corina Hinkov – Pentru că, așa cum spuneam, afecțiunile piciorului pe care le aminteați nu sunt doar de natură estetică, ci și medicală. Ele prevestesc sau chiar sunt semne clare ale unor boli. Călcâiul îngroșat și fisurat poate fi semnul diabetului, de exemplu, și o abordare greșită a curățării lui poate duce la infecții care, nevindecate, se complică până la necesitatea de a amputa piciorul. Unghiile, pe măsură se îmbătrânim, tind să se îngroașe și să se încarneze mai ușor dacă sunt tăiate greșit. Apar ulcerații, infecții, iritații. E nevoie de cineva care să abordeze și medical toate aceste lucruri, tocmai pentru a ne asigura că avem picioare sănătoase. Un simplu pedichiurist nu poate rezolva aceste probleme, dar unul care are și pregătire de podolog, da. Sfaturi pentru picioare sanatoase.
Un ultim sfat: ce putem face pentru a avea nu doar picioare sănătoase, dar și frumoase?
Corina Hinkov – Bineînțeles că aplicarea zilnică a unei soluții hidratante va ține pielea suplă și fină. Dar această loțiune hidratantă are și un efect benefic pentru sănătate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tălpile și călcâiele devin uscate, se crapă, unghiile se îngroașă și se exfoliază, totodată. O cremă hidratantă va face minuni!
Fă-ți o programare aici!
Interviu acordat publicției Ziar Medical
Fotografii: Pixabay
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.