Reguli pentru intretinerea incaltamintei
Incaltamintea apara picioarele nu doar de oscilatiile de temperatura, ci si de loviturile mecanice externe, etc. Incaltamintea trebuie sa asigure o libertate totala in miscare. De aceea trebuie ca ea sa corespunda cu forma piciorului. Sub influenta purtarii permanente a incaltamintei incorect concepute (inguste, stramte) , sufera de la inceput partile moi ale piciorului, apoi scheletul talpii. Degetele deseori se apasa unele pe altele, iau o forma incorecta si sunt generate si alte modificari ale talpii.
In afara de aceasta, incaltamintea stramta duce la racirea picoarelor pe timp de iarna, si nu rareori poate duce chiar si la fenomenul de inghetare. Starea incaltamintei e deosebit de importanta in timpul unor deplasari lungi.
Pentru preintampinarea imbolnavirilor e necesar sa verificam daca picioarele sunt uscate. Daca picoarele s-au umezit, atunci trebuie , dupa posibilitate, neaparat sa se schimbe sosetele.
Cea mai mare parte din murdaria de afara se aduce in locuinta prin incaltaminte. De aceea, intrand in casa, trebuie sa curatam foarte bine incaltamintea de noroiul si praful stranse pe aceastea.
Incaltamintea sportiva trebuie sa corespunda cerintelor de competitie, precum si deosebirilor tehnice a tipului de sport : sa fie usoara, comoda si sa apere talpa de lovitori traumatice.
Persoanele care participa la cros , alergari, adica la acele tipuri de competitii ce se organizeaza in afara stadionului, trebuie sa puna sub talpa piciorului un burete de cauciuc si sa se foloseasca numai de incaltaminte purtata.
Celor ce practica tipurile de sport de iarna li se recomanda sa poarte incaltaminte cu o jumatate de masura mai mare pentru ca , in cazul in care se inregistreaza temperaturi foarte scazute , sa imbrace a doua pereche de sosete de lana , iar in incaltamintea cu talpa de cauciuc sa puna un brant cald.
Incaltamintea umeda trebuie curatita si uscata intr-o incapere calda si bine ventilata. Uscarea incaltamintei pe calorifer sau aproape de surse de caldura nu se recomanda, pentru ca se deterioreaza si se deformeaza. Dupa uscarea incaltamintei e de dorit sa o protejam cu crema de pantofi.
O importanta deosebita are curatenia in partea interoara a incaltamintei si a sosetelor, ce trebuie sa fie schimbate doua ori pe zi.
Sfaturi pentru intretinerea incaltamintei
*Folositi un calapod de lemn pentru pastrarea pantofilor. Calapodul absoarbe umezeala si pastreaza forma initiala.
*Nu ii puneti langa o sursa de caldura dupa ce au fost folositi. Tind sa se intareasca si sa se crape.
Cum sa lustruiti pantofii:
1. Folositi produse de calitate.
2. Cremele transparente sunt de preferat pentru ca patrund mai usor in porii pielii.
3. Culoarea ar trebui sa fie cat mai apropiata de cea a pantofilor.
4. Periile trebuie sa fie din fibre naturale moi, astfel pantofii vor straluci mai mult.
5. Nu folositi o cantitate prea mare de crema: stralucirea este obtinuta prin penetrarea cremei in porii pielii, dar fara sa-i blocheze. Excesul de grasime nu lasa porii sa respire.
6. Evitati lichidele opace si auto-lustruirea: pot fi mai rapide dar exista riscul formarii unei cruste care sa nu permita trecerea apei ce nu va mai putea fi inlaturata.
7. O perie trebuie folosita doar pentru o singura culoare de crema.
8. Dupa aproximativ 12 lustruiri, pantofii pot fi degresati folosind produse ce contin trichlorethylen. A doua zi trebuie lustruiti din nou.
9. Urmele de apa de pe caputa trebuie inlaturate folosind un lichid si un burete. Apoi trebuie lasati sa se usuce avand un calapod in interior. Inlaturati murdaria cu o perie dura doar cand pantoful este uscat. Daca exista pete reziduale le puteti sterge cu buretele si cu un sapun foarte bland.
10. Pentru pielea de caprioara trebuie sa se foloseasca o perie moale, radiera si produse auxiliare speciale.
Puteti preveni murdarirea astfel: stropiti cu putin spray waterproof care va crea un scut de protectie, dar va permite totusi pielii sa respire.
Aveti nevoie de: perii cu par natural, o carpa pentru a intinde crema, o carpa pentru lustruire, de preferinta sintetica, si bineinteles crema. O radiera, o periuta umeda pentru a inlatura urmele picaturilor de ploaie, spray waterproof, degresant lichid, o periuta cu peri duri pentru curatare.
Cum se face: cu peria cu peri duri insistati pe zonele problema. Apoi inlaturati surplusul de crema. Inmuiati carpa in produsul pentru lustruire dupa ce a fost in prealabil inmuiata in alcool si stergeti pantofii cu miscari circulare fara sa apasati. Apoi folositi peria moale intr-o directie, si apoi in directia opusa. La final stergeti usor cu cealalta carpa.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!
Sursa: http://www.aspjvalcea.ro/