Ce-i cu „Călcâiul lui Ahile?”
Ca sa ajungem la intelegerea pe care lumea moderna o da calcaiului lui Ahile, avem neaparata nevoie de putina istorie antica.
Ahile este unul dintre cei mai importanti eroi legendari ai Greciei, povestea lui inscriindu-se in geografia acestei tari, parcursul eroului putand fi urmarit pe o harta.
S-a nascut la Larissa, oras din Tesalia, la sud de Muntele Olimp. Cand avea 6 ani, a plecat de acasa, pentru a studia cu eruditul Chiron. De teama ca fiul ei va pieri in lupta, asa cum ii fusese proorocit la nastere, mama lui, Thetis, il trimite pe insula Skyros, deghizat in femeie.
Ahile este unul dintre principalele personaje ale epopeei Iliada. Considerat semizeu, el a jucat un rol decisiv in razbiul Troiei. E cunoscut pentru vitejia lui dar i se imputa, in acelasi timp, caracterul usuratic, orgoliul, cruzimea…
Picioarele lui Ahile
Cunoasteti, desigur expresia, “Sprinten precum Ahile”. Da. Ahile era un alergator remarcabil, capabil de o rapiditate impresionanata in cursa. Epitetul homeric pe care-l gasim in Iliada atasat numelui sau i se potriveste perfect: “ cel cu picioare iuti”. Nicio fiinta umana nu putea rivaliza cu el si doar apa repede a unui rau il va opri din elan.
La fel de cunoscuta este si sintagma. “Calcaiul lui Ahile”. Ce inseamna ea? Va trebui, din nou, sa ne intoarcem la legendele Olimpului. Asadar, mama eroului, in grija ei de a-l apara de orice primejdie, l-a cufundat în Styx, rau din Infern, a carui apa facea invulnerabil orice muritor. Dar, scufundandu-l, zeita l-a prins de calcai, asa incat Ahile a devenit invulnerabil, cu excepţia calcaiului de care l-a ţinut Thetis. Eroul a murit, de altfel, in războiul Troiei, nimerit de o sageata tocmai in calcai. Expresia “Calcaiul lui Ahile” sugereaza, in zilele noastre, tocmai o vulnerabilitatea ascunsa a unei paersoane care se crede atotputernica si de neinvins.
Si in limbajul medical, exista o referinta la Ahile. E vorba de asa-numitul “Tendon al lui Ahile” care face legatura intre calcai si gamba. Este cel mai mare si rezistent tendon din intregul organism si contribuie la abilitatea de a ne ridica pe varful degetelor, facilitand, totodata, mersul. Inflamarea acestui tendon poarta numele de tendinita; este caracterizata prin aparitia unei dureri localizate, in timpul sau dupa desfasurarea unui efort. Din aceeasi familie, se numara tendinoza – o afectiune degenerativa caracterizata de microtraumatisme repetate, cu aparitia unor microfisuri la nivelul tendonului si ruptura de tendon – caracterizata de o durere violenta, care face mersul aproape imposibil.