Tratament cu unde de șoc pentru pintenii calcaneeni
În prezent se aplică acelaşi tratament ca la fasciita plantară deoarece afecţiunile sunt strans legate. Tratamentele clasice se referă în principal la vindecarea simptomelor: repaus pe termen lung, efectuarea de stretching, aplicarea de gheaţă, administrarea de medicamente antiinflamatoare, schimbarea încălţărilor necorespunzătoare, folosirea talonetelor de silicon pt susţinerea călcâiului…etc
Un tratatament modern pentru eliminarea pintenilor calcaneeni este cel cu unde de şoc extracorporeală. Pacienţii care au pinteni calcaneeni pot face un tratament comod, eficient şi neinvaziv. Cu ajutorul ecografiei de părţi moi se vizualizează exact zona afectată şi către ea sunt orientate undele de şoc produse de aparat la nivelul pielii.
Prin efectele fiziopatologice specifice afecţiunii (efect antiinflamator de dezintegrare a depozitelor de calciu) această intervenţie duce la rezultate excelente cu o rată de satisfacţie a pacienţilor de peste 90%.
Pentru efectuarea intervenţiei sunt necesare, de regulă, 3 sedinţe cu o durată de aproximativ 20-30 minute, la interval de 2- 3 zile. Tratamentul se efectuează numai în urma unui consult de specialitate efectuat pentru a determina dacă pacientul se califică sau nu pentru procedură.
Este de recomandat atunci când un pacient prezintă simptome de durere la nivelul piciorului să meargă la un specialist pentru identificarea cauzelor reale ale afecţiunii.
Numai după aceea se pot recomanda anumite tratamente corespunzatoare bolii.
Anumite măsuri disperate fac pacienţii să fie de acord cu administrarea de cortizon local sub formă de injecţii, iradiere cu raze Roetgen, cobaltoterapia..etc
Majoritatea au efecte secundare iar acestea pot fi ireversibile (Ex: infiltraţia cu cortizon poate duce la ruperea fasciei plantare).
Deoarece cea mai mare greutate din organism, este preluată de picior trebuie să îi oferim mai multă atenţie şi să înlăturăm factorii ce adaugă un stres crescut la nivelul călcâiului, factori care depind de noi, ca de exemplu: reducerea în greutate, încăltămintea necorespunzătoare, statul prelungit în picioare…etc