Scopul si utilitatea sustinatorilor plantari in viata persoanelor active
Majoritatea persoanelor considera ca sustinatorii plantari sunt destinati doar celor cu probleme ortopedice. O afirmatie total eronata, deoarece folosirea plantarilor a devenit utila atat pentru adultii activi, cat si pentru copii sau bunici.
Pentru a sustine aceasta idee, va redam in cele ce urmeaza cinci motive pentru care ar trebui sa va analizati picioarele cu rigurozitate si sa decideti sa le protejati pentru a va bucura de libertatea miscarii!
1.Reteta echilibrului si a armoniei
Sustinatorii plantari impreuna cu incaltaminte creaza o armonie, iar structura piciorului este obligata sa urmeze o postura corecta si stabila. Asa cum nu exista doua persoane cu amprente identice, la fel nu exista nici 2 persoane cu picioare identice. Din acest motiv este important ca piciorului sa i se potriveasca perfect incaltamintea. Pentru ca pantofii cumparati din majoritatea magazinelor nu sunt personalizati, este recomandat sa purtam plantari pentru o buna adaptare.
2.Distribuirea corecta a presiunii biomecanice
Plantarii distribuie corect presiunea din timpul mersului pe intreaga suprafata a talpii.
3.Elemente cheie in realizarea plantarilor
Grosimea plantarilor variaza in functie de scopul realizarii acestora: materialele sintetice anti-alergice pot fi folosite atat pentru plantari subtiri (0,1 mm), pentru pantofi cu toc inalt (pana la 10 cm), cat si pentru plantari mai grosi (2,3 mm) adaptati pentru diferite tipuri de incaltaminte. Plantarii se potrivesc aproape in orice fel de pantofi, pentru orice activitati: dans, jogging, ciclism, fotbal si chiar ghete de ski.
4.Impactul senzitiv si protectia
Pacientii cu diabet sunt predispusi la aparitia ulceratiilor in zona picioarelor, astfel ca plantarii pentru piciorul diabetic sunt acoperiti cu un material senzitiv si placut la atingere.
5.Influenta plantarilor asupra intregului corp
Deficientele functionale ale picioarelor influenteaza dezvoltarea intregului corp. Distribuirea incorecta a presiunii pe intreaga suprafata picioarelor afecteaza genunchiul, soldul, pelvisul si poate dauna coloanei vertebrale. Acest lucru poate fi asemanat cu structura unei cladiri: cand fundatia/temelia este instabila, intreaga cladire este in pericol de prabusire. Astfel, oricine a suferit accidente in una dintre zonele enumerate, sau care observa aparitia unor bataturi in anumite zone ale picioarelor, are nevoie de realizarea unor plantari pentru a reduce presiunea in zona respectiva.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bataturi, unghii încarnate, deficiente de postura.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.