Ce sunt „pintenii calcaneeni”?
Exista multe elemente şi structuri anatomice ale corpului nostru de care nu suntem conştienţi decât atunci când organismul ne semnalează prezenţa lor, de multe ori prin durere.
Unele dintre aceastea sunt pintenii calcaneeni (numiţi şi ciocuri la călcâie, pinten toc, pinten osos).
Aceşti pinteni apar ca nişte proeminenţe osoase dezvoltate la marginea plantară anterioară a calcaneului. A nu se confunda pintenii calcaneeni cu fasciita plantară.
Tesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantară) se inflamează şi apare durerea piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasă ce se formează pe calcaneu.
În cazul fasciitei plantare, durerile apar pe marginea internă a piciorului, mai ales la primii paşi, dimineaţa, ce par a se ameliora după o perioadă de încalzire. Netratate, durerile devin intolerabile.
În cazul pintenului calcaneean durerea apare la sprijin. Nu pintenul în sine doare, ci compresiunea pe care acesta o exercită asupra unui mic nerv ce trece sub el.
Circa 70% dintre pacienţii cu fasciită plantară au un pinten osos care poate fi vazut la examenul radiologic. Cu toate acestea mulţi pacienţi pot avea pinteni ososi şi să nu prezinte simptome de durere.
Organismul, ca masură de precauţie, reacţionează atunci cand se produce o tensiune şi o agresiune asupra lui.
În acelasi mod, la nivelul piciorului, existenţa unor ligamente tensionate, pot tracţiona călcâiul. Pe masură ce se produce reparaţia osoasă, se poate forma un osteofit pe faţa plantară a calcaiului.Această agresiune asupra călcaiului repetată în timp se regăseşte la altleţi, dansatori, supraponderali si la persoanele care poartă încălţări nepotrivite (ex: purtarea îndelungată a pantofilor cu toc înalt de către femei).
Nu de fiecare dată pintenii calcaneeni pot provoca simptome. Uneori aceştia sunt descoperiţi întâmplător atunci când se face o radiografie de rutină. Totuşi, pintenii calcaneeni pot deteriora în timp ţesuturile ducând în timp la dureri ale piciorului şi la ruperea lor.
Afecţiunile asociate cu pintenii calcaneeni sunt: artrita (inflamaţia articulaţiilor), fasciita plantară, spondilita anchilozantă…etc
Diagnosticul se pune pe baza examenului fizic şi al celui radiologic. În urma examenului se încearcă identificarea cauzelor principale şi excluderea altor afecţiuni de la nivelul călcâiului. Consultul de specialitate este necesar a fi făcut de un medic: ortoped, reumatolog, medicină sportivă sau kinetoterapeut.
Pintenii calcaneeni apar frecvent la pacienţii cu antecedente de dureri de picior cauzate de fasciita plantară.