Subramuri ale podologiei
Podologul este profesionistul sanitar care diagnostichează şi tratează diferitele modificări şi boli ale picioarelor, printre care bătăturile, monturile sau degetele în formă de ciocan.
Peste tot în lume, societatea cere din ce în ce mai mult tratamente mai bune şi mai rapide. Se cere profesionalism în toate domeniile, precum şi în podologie, adică este o nevoie socială pentru un podolog.
Nu cu mult timp în urmă, în 1956, s-a înfiinţat prima şcoală de Podologie în cadrul Facultăţii de Medicină din Barcelona, dar abia în 1962 s-a reglementat oficial specializarea Podologiei printre asistenţii şi tehnicienii sanitari.
În anul 1988, Podologia devine grad maxim şi este reglementată ca Domeniul de diplomă independent de Tehnica Sanitară, creându-se prima Şcoală Universitară de Podologie.
Astfel, din 1988 există în domeniul sănătăţii un profesionist dedicat exclusiv tratării afecţiunilor şi bolilor ce pot apărea la nivelul picioarelor: Podologul.
Podologia şi-a răspândit domeniile de activitate, pentru o perspectivă completă asupra îngrijirii picioarelor.
Ortopodologia
Această ramură a podologiei îşi centrează atenţia asupra tratamentului nechirurgical al afecţiunilor biomecanice ale extremităţilor inferioare, în special atunci când mişcarea şi funcţiile labei piciorului şi gleznei nu se încadrează în limitele normale.
Unele dintre problemele incluse în câmpul ortopodologiei sunt durerile de călcâi, diformităţile congenitale, piciorul plat, accidentările sportive, monturile, degetele în formă de ciocan, ulceraţiile diabetice, artrita şi tendinita.
Tratamentele ortopodologice permit o abordare conservatoare foarte eficientă pentru numeroase patologii ale picioarelor. În funcţie de vârstă şi activitatea pacientului se disting diferiţi subiecţi:
– Copii: Corectarea modificărilor structurale şi diformităţilor picioarelor în cele mai multe cazuri.
– Adulţi: Ameliorarea durerilor (picioarele deja au o structură clară şi nu prea se mai pot corecta), vindecarea anumitor leziuni şi îmbunătăţirea mersului.
– Bătrâni: Obtţnerea unui mers fără durere, confortabil, stabil şi sigur.
– Sportivi: Ameliorarea durerilor, vindecarea anumitor leziuni şi creşterea randamentului sportiv.
– Picioarele cu risc: Prevenirea leziunilor cauzate de suprasolicitare mecanică, ameliorarea durerilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Fac parte din tratamentul ortopodologic prescris de podolog:
– Plantarii personalizaţi.
– Ortezele de silicon: separatoarele şi inelele digitale, orteze pentru monturi, orteze omega, orteze subdigitale.
– Protezele de silicon: proteze digitale, proteze Barrachina.
– Obiectele care susţin mersul: bastoane, suporturi.
– Ortezele pentru corectarea unghiei.
– Modificările încălţămintei: pentru ridicare, coborâre, balans.
– Incălţămintea specială şi terapeutică: încălţăminte postchirurgicală, încălţăminte ortopedică, încălţăminte pentru diabetici şi picioare cu risc.
– Altele: faşă elastică, faşă funcţională, ghips.
Chiropodologia
Domeniul podologiei numit chiropodologie include acele tratamente chiropodologice care nu implică sângerare, aplicate pacienţilor cu probleme sistemice, precum diabet, reumatism, probleme vasculare, unghii încarnate, bătături, veruci, micoze, ulceraţii sau probleme specifice şi complexe ale pielii şi unghiilor.
Pielea şi unghiile picioarelor sunt structurile care sunt afectate cel mai des de factori diverşi: agresiuni externe din partea încălţămintei, folosirea şosetelor neadecvate, corpurile străine, bolile sistemice, medicamentele…
Problemele frecvente pot fi:
– Băşicile şi rănile
– Hipercheratoza (bătăturile) simple sau complicate
– Infecţiile superficiale sau ale ţesuturilor profunde (micoza, papilomatoza, celulita)
– Unghiile încarnate sau Onicocriptoza
– Negii sau Veruca Plantară
– Dermopatia asociată a piciorului (tumorile cutanate, reacţiile alergice locale, psoriazisul, cheratodermiaza)
Chiropodologia este o activitate podologică care are ca scop menţinerea sănătăţii integrale a picioarelor şi poate oferi servicii precum:
– Tăierea unghiilor
– Curăţarea canalelor unghiilor
– Reeducarea unghiilor (dacă este nevoie)
– Polizarea unghiilor
– Tratarea şi extragerea bătăturilor
– Exfolierea pielii cu pila specială
– Masaj manual cu cremă
– Masaj mecanic cu loţiune revigorantă.
Tratamentul chiropodologic constă în rezolvarea tuturor acestor patologii sau măcar, micşorarea efectelor lor negative asupra sănătăţii şi bunăstării pacienţilor, prin intermediul tehnicilor şi instrumentelor specifice profesiei podologice. În anumite cazuri poate fi nevoie de intervenţii chirurgicale de diagnoză (biopsie) şi/sau tratamente definitive al unor patologii (amputarea ulceraţiilor diabetice, unghiilor încarnate, negilor, fibroamelor, micilor tumori cutanate, etc.).
Biomecanica
Biomecanica este ştiinţa care studiază mişcarea fiinţelor vii fiind specifică mai ales fiinţelor umane pentru că ele sunt singurele care merg sprijinindu-se exclusiv în picioare, neexistând astfel niciun animal care practică acest mers.
Analiza mersului se poate utiliza şi pentru observarea eficienţei recuperării postchirurgicale. În plus, este importantă şi pentru pacienţii diabetici, având în vedere detectarea precoce şi corecţia zonelor cu presiune ridicată înainte de apartiţia simptomelor la nivelul picioarelor, reducând astfel riscul ulceraţiilor şi viitoarele amputări ale extremităţilor inferioare.
Mersul uman este consecinţa importantă a schimbărilor morfologice în permanentă evoluţie. Constă dintr-o fază de sprijin şi o fază aeriană: faza de sprijin a piciorului include aterizarea călcâiului, susţinerea mediană şi desprinderea, în timpul mersului existând mereu un picior în contact cu solul, iar în timpul alergării se reduce timpul de sprijin pe măsură ce creşte viteza ajungându-se ca ambele picioare să fie în anumite momente în faza aeriană.
Cercetările biomecanice se fac cu ajutorul unui studiu computerizat al mersului, ce permite analizarea foarte precisă a secvenţelor mersului cu amprenta plantară digitală.
Pronaţia este o mişcare fiziologică care permite ca piciorul să disipe tensiunea şi compresia şi să se adapteze neregularităţilor terenului pe unde merge.
Podologia pediatrică
Încă dinainte de naştere, picioarele bebeluşului sunt în dezvoltare continuă şi în schimbare. Se consideră de importanţă capitală supravegherea evoluţiei picioarelor copiilor în timpul copilăriei. În clinica podologică Emode considerăm că soluţionarea problemelor picioarelor copiilor previne problemele picioarelor ca adulţi. Consultaţi-ne dacă observaţi la copilul dumneavoastră:
– O întârziere a primilor paşi
– Mers cu dificultate sau mers neobişnuit (cu vârfurile apropiate sau prea îndepărtate, mers cu degetele depărtate sau ridicate, şchiopătat)
– Împiedicări şi căderi frecvente
– Dureri de picioare sau de spate, genunchi, unghii, şolduri sau oboseală neobişnuită
– Bătături, zone dure, monturi sau alte leziuni ale pielii sau unghiilor picioarelor.
Podologia geriatrică
De-a lungul vieţii noastre picioarele suportă greutăţi mari, folosesc multi muşchi, oase şi articulaţii pentru mişcare şi sunt afectaţi bineînţeles şi de îmbătrânire. Îngrijirea picioarelor la bătrăneţe, împreună cu tratamente ortopedice adecvate şi/sau ajutoarele pentru mers pot oferi mai multă independenţă bătrânilor şi pot preveni diferite probleme asociate imobilităţii.
Mersul normal la vârsta a treia creşte stima de sine, permite menţinerea unei vieţi sociale satisfăcătoare şi creşte notabil calitatea vieţii unui bătrân.
Pe măsura ce trec anii, oamenii devin din ce în ce mai neîndemânatici în mişcări şi apar afecţiunilor legate de mers după vârsta de 60 de ani. Toate acestea fac parte din evoluţia naturală a procesului de îmbătânire (la care sperăm cu toţii să ajungem atât timp cât avem o calitate bună a vieţii) si există unele cauze principale precum:
– Schimbări psihologice:
De multe ori la această vârstă pacienţii sunt afectaţi psihologic mai mult sau mai puţin complex şi li se schimbă şi starea de spirit, manifestând plictiseală şi demotivare, iar acest lucru se vede şi în felul în care merg. Trebuie să avem grijă de relaţiile afective care sunt mult mai importante la această vârstă pentru ca bătrânii să aibă mai multă stimă de sine.
– Schimbări neurologice:
Aceste schimbări sunt consecinţa unor probleme vasculare precum atacuri cerebrale cunoscute şi tratate. După cum ne informeaza Dr. Jose Masdeu, directorul Secţiunii de Neuroştiinţe din cadrul Clinicii Universitare din Navarra, afecţiunile mersului afectează în principal sistemul de mişcări axiale, manifestându-se în special prin mişcări scurte, rigide, dificultăţi la mers şi la mişcarea trunchiului, plus dificultăţi de modificare a posturii când stau întinşi, în timp ce persoanele cu astfel de probleme pot mişca perfect braţele şi mâinile pentru a scrie, mânca, a se spăla sau alte activităţi.
– Schimbări metabolice
Funcţionarea mai putin agilă a sistemului metabolic cauzează la vârsta a treia o serie de simptome, printre care cele mai importante:
– Osteoporoza: Pierderea masei osoase, din cauza lipsei fixării calciului în oase care afectează în principal femeile începând cu menopauza şi care se traduce prin deformarea pieselor anatomice, având drept consecinţă schimbarea formei lor, ducând la răsuciri, lateralizări sau aplatizări ale structurilor osoase, pierzându-se astfel postura normală, în timp ce extremităţile inferioare tind să se arcuiască intern (valgo) sau extern (varo), aceste schimbări fiind cauzate de osteoporoză şi producând o funcţionare biomecanică diferită. Trebuie luată în considerare frecvenţa fracturilor care se produc la această vârstă, cele mai dese fiind cele de şold.
– Bolile reumatice: Cu trecerea anilor leziunile degenerative care afectează articulaţiile limitează mişcările având drept conseciinţă o rigiditate sau anchilozare a articulaţiilor afectate, astfel modificându-se şi modul de a merge.
– Diabetul: Boala care pe parcursul anilor produce leziuni mai mult sau mai puţin importante care sunt comentate pe larg în capitolul monografic (piciorul diabetic)
– Guta: Boala care produce leziuni la nivelul articulaţiilor importante şi care uneori se agravează din cauza lipsei unei îngrijiri speciale pe parcursul vieţii sau a lipsei de disciplină, având în vedere că bolnavii trebuie să ţină o dietă strictă, precum şi să facă tratamente medicale adecvate.
– Sechelele leziunilor şi traumatismele: Leziunile cauzate prin fracturi, traumatisme sau intervenţii chirurgicale lasă sechele care în multe cazuri limitează mişcarea, prin variaţii axiale mai mici, condiţionând mecanica şi astfel mersul.
– Lipsa de resurse materiale: Lipsa resurselor economice care de multe ori apare la această vârstă, împreună cu lipsa variantelor disponibile, fac ca starea şi problemele multor bătrâni să se înrăutăţească.
Podologia sportivă
Podologia sportivă studiază şi tratatează afecţiunile piciorului sportiv, cu scopul de a reduce leziunile şi a optimiza randamentul sportiv.
Podologia este prezentă în domeniul sportiv pentru că:
– Evaluează morfologia şi funcţionalitatea picioarelor sportivilor,
– Examinează din punct de vedere biomecanic piciorul, ca parte integrantă a lanţului cinematic,
– Previne apariţia leziunilor derivate din modificările structurale ale piciorului,
– Planifică îngrijirea, din punct de vedere fiziologic, a nivelurilor precompetitiv, competitiv şi post-competitiv,
– Tratează, din punct de vedere ortezic, deficienţele şi modificările proprii piciorului,
– Evaluează încălţămintea sportivă pentru optimizarea ei,
– Tratează leziunile şi patologiile de la nivelul piciorului.
Conform diverselor studii, 80% dintre adulţi au cel puţin o problemă a picioarelor, care recomandă purtarea plantarilor.
Se recomandă ca persoanele care practică un sport în mod regulat, să se supună unui studiu biomecanic pentru a verifica posibilitatea îmbunătăţirii susţinerii picioarelor, fapt care are repercursiuni directe asupra îmbunătăţirii randamentului şi asupra preveniţiei leziunilor.
O mare parte dintre leziunile gleznei, genunchiului, şoldului sau ale coloanei sunt în relaţie directă cu modul de a merge. Picioarele sunt baza susţinerii întregului corp şi o modificare a lor sau o absorbţie insuficientă a şocurilor în talpă are consecinţe asupra întregului lanţ cinetic, afectând celelalte articulaţii.
Clinicile podologice sportive specializate realizează un studiu amplu al mersului, atât static cât şi dinamic. Se realizează o cercetare globală a extremităţilor inferioare şi ulterior o analiză computerizată a mersului printr-o platformă exclusivă a presiunii, cu ajutorul celei mai moderne tehnologii senzoriale – „pielea artificială” care poate capta până la 200 de imagini pe secundă.
După aceea se analizează toate datele acumulate în sistemul informatic pentru a configura tratamentul cel mai potrivit.
Plantarii sau ortezele se fabrică absolut personalizat. Se confecţionează după un mulaj din ghips al piciorului pacientului şi apoi asupra lui se fac corecţiile necesare. Ulterior se alege dintr-o gamă largă de materiale, care variază în funcţie de patologie şi de tipul de sport practicat.