Ce sunt plantarii?
Mulţi pacienţi cu probleme ale picioarelor nu cunosc existenţa şi eficienţa podologiei şi deci nu au auzit nici de plantare. Acestea sunt proteze externe, realizate din materiale anatomice, non-alergice, cu o structură interioara modelată special după forma piciorului, astfel încât să poată fi introduse în încălţăminte.
Plantarii personalizați – ajutorul de care au nevoie picioarele tale!
Plantarele sunt adevarate proteze externe, pentru crearea lor fiind necesare în primul rând know-how, specializare performantă şi înalta calificare, deoarece trebuie să fie create din materialul potrivit de către podologul experimentat pe baza unei tehnologii adecvate. Cu plantare bine proiectate şi cu încălţămintea adecvată purtată din copilarie, nimeni nu va dezvolta o artroză gravă, deformări de glezne, genunchi, şold sau hernie de disc.
În acest moment însă, se găsesc în farmacii talonete de serie, fără o structură specifică, realizate din diferite materiale (plastic, silicon, cauciuc, etc.) care nu au nimic în comun cu plantarele personalizate din materiale anatomice (materiale studiate şi verificate care să susţină greutăţi corporale până în 300 de kilograme, cu o structură ştiinţifică care pot modifica însuşi centrul de greutate al organismului în timpul mersului).
Această structură performantă conferă unicitate plantarelor realizate de echipa noastră, reprezentând diferenţa specifică faţă de talonete fără structuri, care sunt bazate pe sisteme empirice de confort.
Prin urmare, talonetele existente în farmacii sunt produse de serie, din materiale nedeformabile, care oferă o susţinere minimă, dar care nu sunt eficiente întrucât nu au construcţie personalizată şi un sistem care să realizeze corecţia defectelor picioarelor în mers; conferă doar o senzaţie de confort superficial al piciorului (similar efectului unui masaj minim ori a unei băi plăcute la picioare), fără a interveni prin corecţie la nivelul structurii osoase a piciorului. Fiecare picior are o anumită structură, o anumită afecţiune de prevenit sau remediat, de aceea e nevoie de plantari individuali, creaţi special pentru cel care le poartă.
Ortezele – Ce sunt şi cum ne ajută?
Ortezele pe care noi le folosim sunt realizate din materiale complexe elastice (silicon, polimeri, uleiuri reactive) de natură organică, de densităţi, vâscozităţi şi texturi diferite combinate între ele, producând o pastă modelantă din care specialistul podolog poate lucra, după caz, prin personalizare adecvată:
– orteze interdigitale pentru diferite probleme (bătături, diferite leziuni interdigitale datorate unor diverse cauze);
– orteze pentru deget în formă de ciocan;
– orteze pentru hallux valgus (mont);
– orteze pentru ulceraţiile diabeticilor, indiferent de poziţionarea acesteia pe laba piciorului;
Aceste orteze sunt lejere, moi, uşor de igienizat şi întreţinut, nu generează probleme de alergii sau infecţii, având o durată de folosire între 6 luni şi un an.
Pacienţii care au pierdut direcţia degetelor, prin purtarea ortezei destinate spaţiilor interdigitale realizează implicit corecţia poziţiilor falangelor şi a întregii zone metatarsale.
Aceste orteze fac parte din ortoplastie, asimilată unei materii foarte complexe şi eficient orientată spre recuperarea unei vaste patologii şi probleme de discomfort asociate cu dureri.
Ortezele sunt dispozitive medicale externe prescrise de medic pentru a corecta, susţine sau proteja un anumit segment al corpului şi disfuncţionalităţile acestuia. Ortezele pentru picioare sunt de mai multe tipuri în funcţie de acea porţiune din picior căreia i se adresează. Astfel medicul ortoped sau podologul poate recomanda utilizarea de orteze pentru glezna-picior sau afecţiuni traumatice ale gleznei, după fracturi, în caz de inflamaţii, entorse sau luxaţii. Aceste orteze pot fi mobile sau fixe. Ortezele pentru genunchi-glezna-picior au de asemenea în atenţie mai multe tipuri de afecţiuni, ca şi ortezele pentru genunchi care sunt fixe, mobile sau balanţe, cele pentru şold, şold-genunchi şi ortezele de şold-genunchi-gleznă-picior care sunt create după măsuri individuale. Acestea din urmă se utilizează pentru sechele de poliomielită.
Oricare ar fi afecţiunile de care suferă oamenii, atunci când cauza este piciorul şi postura inadecvată, specialistul podolog este primul care poate sări în ajutorul celor suferinzi. Inainte de a recurge la orice fel de intervenţie, chirurgicală sau noninvazivă, este bine să cunoaştem şi opinia unui specialist în podologie. Este singurul care poate ajuta, fără a recurge la metode dureroase şi invazive. Ortezele sau plantarele te pot salva uneori de la o intervenţie dureroasă, cu o perioadă lungă şi anevoioasă de recuperare. De ce să tai când totul se poate rezolva prin simpla corecţie a posturii? Plantarele şi ortezele pot face asta, pot corecta, alinia, sprijini piciorul sau postura, rezultatul fiind un organism echilibrat şi deci, o viaţă mai sănătoasă.