Picioarele copiilor – Problemele picioarelor copiilor
Descriere generala
Din experienta stim ca daca avem grija si ne tratam corect picioarele, incepand din copilarie, putem preveni probleme mecanice si ortopedice intalnite la adulti. Medicina preventiva din campul medicinei podologice este la fel de importanta pentru copilul tau precum medicina dentara sau medicina generala. Multi copii merg pe varfuri, sau calca pe toata talpa, sau merg cu picioarele departate. Desi nu ii doare, picioarele lor au de suferit.
Mersul cu varfurile indreptate spre interior
Multi beblusi isi incep viata cu varfurile picioarelor putin indreptate spre exterior. Totusi, daca fatul sta in pantecul mamei cu picioarele asezate cumva gresit, se poate naste cu picioarele indreptate spre interior. Acest lucru il poate face sa invete mai greu sa mearga. Faptul ca se impiedica poate fi un prim semn al varfurilor picioarelor indreptate spre interior.
Exercitii
Indreptarea varfurilor picioarelor spre interior poate fi corectata prin exercitii de stretching. Medicul podolog ii poate invata pe parinti exercitii simple care pot sa ajute la indreptarea picioarelor bebelusului. Exercitiile dureaza doar cateva minute pe zi, si trebuie facute pana cand problema dispare.
Punerea in ghips
In unele cazuri, forma picioarelor bebelusului poate fi corectata prin punerea lor in ghips. Asa cum aparatele dentare repozitioneaza dintii gradual, ghipsul repozitioneaza gradual picioarele. Ghipsul este schimbat periodic pana cand medicul podolog determina ca pozitia picioarelor este corecta.
Piciorul plat / Platfus
Multi bebelusi se nasc pur si simplu cu platfus. De obicei, acest lucru dispare cand bebelusul incepe sa mearga si sa stea in picioare. Copiii cu picior plat, sau cu scobitura piciorului aproape inexistenta, ar putea avea probleme sa tina pasul cu ceilalti copii din cauza suprasolicitarii picioarelor si labei piciorului. Pentru aceasta problema exista plantarii personalizati Ahile.
Ortezele
Ortezele se folosesc pentru a oferi sprijinul necesar piciorului. Ele sunt facute din plastic si trebuie modificate pe masura ce copilul creste. Ortezele ajuta la formarea scobiturii normale a piciorului si la distribuirea uniforma a greutatii corpului.
Mergeti la medic
Daca suspectati vreo problema, mergeti cu copilul dumneavoastra la un medic specialist. Il puteti scuti astfel pe copil de eventuale probleme ulterioare!
Trebuie să acordăm o atenţie sporită picioarelor la vârste mici! Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!