Picioare sănătoase în timpul sarcinii
Sarcina atrage după sine multe tipuri de schimbări în corpul unei femei. Multe dintre acestea se plâng de aceleaşi lucruri în timpul sarcinii. Una dintre aceste probleme comune, de obicei trecută cu vederea, este durerea de picioare.
Datorită creşterii naturale în greutate din timpul sarcinii, centrul de greutate al femeii este complet modificat. Acest lucru cauzează o schimbare a posturii pentru a susţine greutatea şi cresşterea presiunii exercitate asupra genunchilor şi picioarelor.
Două dintre cele mai întâlnite probleme ale picioarelor femeilor însărcinate este supra-pronaţia şi edemul. Aceste probleme duc la durere în călcâi sau în scobitura piciorului. Multe femei au crampe musculare la nivelul picioarelor şi vene varicoase în timpul sarcinii.
Din acest motiv, este important ca toate femeile însărcinate să se informeze mai mult cu privire la sănătatea picioarelor în timpul sarcinii pentru a evita durerile de picioare şi de spate şi ca acea perioadă de 9 luni să fie cât mai confortabilă.
Cauzele
Supra-pronaţia şi edemul sunt probleme foarte des întâlnite în timpul sarcinii. Supra-pronaţia, numită şi platfus sau picior plat, apare când scobitura piciorului se prăbuşeşte din cauza greutăţii pe care trebuie să o suporte, iar picioarele se rotesc spre interior în timpul mersului.
Acest lucru poate crea presiune extremă sau inflamare a zonei plantare, ţesutul fibros care se întinde de la călcâi spre vărful piciorului.
Supra-pronaţia poate crea dureri în timpul mersului şi poate creşte presiunea exercitată asupra labei piciorului, asupra gambelor şi/sau asupra spatelui. Motivul pentru care femeile însărcinate suferă de supra-pronaţie este presiunea adaugată asupra corpului ca rezultat al creşterii in greutate.
Platfusul este des întâlnit şi la persoanele care au laba piciorului foarte plată şi flexibilă sau la persoanele supraponderale.
Edemul, descris şi ca umflarea picioarelor, apare în mod normal în ultima parte a sarcinii. Edemul este cauzat de acumularea suplimentară de sânge în timpul sarcinii.
Uterul în creştere pune presiune pe vasele de sânge din pelvis şi picioare, cauzând o încetinire a circulaţiei şi o acumulare a sângelui în extremităţile inferioare.
Cantitatea totală de apă din corp este aceeaşi ca şi înainte de sarcină, dar este păstrată în zone diferite.
Când picioarele sunt umflate, ele pot căpăta o nuanţă violacee. Câteodată, surplusul de apă reţinută în timpul sarcinii este o altă cauza a umflării picioarelor. Dacă vi se umflă şi faţa sau mâinile, ar trebui să mergeţi urgent la medic.
Tratament şi prevenţie
Există modalităţi eficiente pentru a trata atât supra-pronaţia, cât şi edemul în timpul sarcinii.
Supra-pronaţia poate fi tratată cu plantari. Aceştia trebuie să susţină în mod eficient scobitura piciorului şi zona mediană a călcâiului pentru a corecta supra-pronaţia.
Încălţămintea potrivită este de asemenea importanţă în tratarea supra-pronaţiei. Alegeti pantofi confortabili care oferă susţinere suplimentară şi absorb şocurile. Este important să tratăm supra-pronaţia pentru a înlătura durerea şi pentru a preveni apariţia altor probleme precum fascita plantară, pintenii calcaneeni, metatarsalgia, tendinita şi/sau monturile.
Edemul de la nivelul picioarelor poate fi minimizat prin următoarele metode:
?Ridicaţi-vă picioarele cât mai des posibil. Dacă trebuie să staţi aşezată pentru perioade lungi de timp, puneţi-vă picioarele pe un scăunel pentru a le menţine ridicate.
?Măsuraţi-vă picioarele de câteva ori în timpul sarcinii. Probabil veţi purta o mărime diferită la încălţăminte.
?Purtaţi şosete fără cusături care nu constrâng circulaţia. Dacă conduceţi mult timp, faceţi pauze dese pentru a vă întinde picioarele şi pentru a stimula circulaţia.
?Faceţi exerciţii regulat pentru a vă menţine sănătatea deoarece mersul este cel mai bun exerciţiu. Beţi destulă apă pentru a vă menţine hidratate. Acest lucru ajută corpul să nu reţină prea multe fluide.
?Urmaţi o dietă echilibrată şi evitaţi mâncărurile bogate în sare care pot cauza retenţia apei. Umflarea este normală dacă este la fel la ambele picioare. Dacă umflarea nu este simetrică, acest lucru poate fi un semn al unei probleme vasculare şi trebuie să consultaţi urgent un medic.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!