Pantofii potriviţi pentru picioare sănătoase
In general, se poate spune ca toate popoarele civilizate au purtat , in Antichitate, incaltaminte, dar nu putem nega ca, la inceput, ele au fost desculte; din acest motiv, probabil, multi eroi greci sau romani daltuiti in marmura ni se arata desculti. Chiar si filosofii greci care se imbracau diferit fata de concetatenii lor, sunt reprezentati, adesea, desculti… Dion Cassius scrie ca imparatul Caligula permitea, vara, romanilor, sa asiste desculti la jocuri, conform unui vechi obicei; exista, de asemenea, situatia cand si in salile de judecata oamenii asistau la procese, desculti. La Roma, traditional, se mergea descult cu ocazia Nudipedaliei, procesiune religioasa care se tinea la calamitati si tot cu picioarele goale femeile romane aduceau jertfe zeitei Vesta.
Te dor picioarele? Se umflă seara, după o zi încărcată? Vino la CONTROL la Centrul de Podologie Ahile!
Evaluaţi construcţia de ansamblu a pantofului. Acesta trebuie să se îndoaie în partea din faţă, unde sunt degetele, nu unde este arcul pantofului. Un sistem bun de prindere vă va oferi mai mult sprijin. Care este forma pantofului? Determinaţi dacă caseta pentru degete este adecvată pentru picior. Aceasta reprezintă forma, dar şi adâncimea. Un pantof adânc va avea loc pentru dezvoltarea inflamaţiilor la picior. Pantofii cu botul pătrat sunt cei mai potriviţi. Dacă nu aveţi pantofi cu botul pătrat, unii cu botul rotund reprezintă o alegere mult mai bună decât cei cu vârful ascuţit.
Purtaţi pantofi şi şosete care se potrivesc şi care oferă degetelor de la picioare spaţiu. Pantofii cu bretele, catarame, Velcro oferă mai mult sprijin pentru piciorul dumneavoastră.
Un pantof care are branţ detaşabil este ideal, astfel încât să puteţi adăuga un plantar personalizat, dacă este necesar.
Încălţămintea care nu are limba ataşată de partea superioară a pantofului oferă o fixare mai bună. Este dificil să se adauge un branţ ortopedic într-un pantof cu limbă ataşată.
Sfaturi pentru alegerea corectă a pantofilor
Când încercaţi un pantof nou, asiguraţi-vă că degetele nu stau înghesuite sau strânse şi că niciun deget nu se loveşte de celălalt.
Cereţi ajutorul vânzătorului, să vă măsoare lăţimea şi lungimea piciorului pentru a vă asigura că achiziţionaţi perechea potrivită.
Nu vă cumpăraţi pantofi care nu vă încap. Cu timpul, piciorul poate adapta pantoful pentru dimensiunea lui, însă acest proces dăunează piciorului.
Scopul este să găsiţi un pantof care se potriveşte formei piciorului dumneavoastră, decât piciorul să fie forţat să ia forma pantofului.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!
SURSA: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00146