Pantofi
Alegerea incaltamintei
Ajutati-va plantarii cu incaltamintea potrivita
De ce mai sunt importanti pantofii daca am plantarii potriviti?
Incaltamintea tine si pozitioneaza piciorul peste plantari. Un pantof fara o structura buna va lasa piciorul sa se “reverse” peste marginile plantarilor, reducand forta lor corectiva. Majoriteatea persoanelor cumpara incaltaminte dupa moda actuala si dupa cum arata, nu dupa functii. Desi imaginea este importanta, daca vreti ca plantarii sa va ajute, trebuie sa luati in calcul si pantofii potriviti pentru ca plantarii sa-si exercite functiile asupra picioarelor. Acest lucru se aplica in special daca aveti un stil de viata activ. In continuare ne vom referi la elementele-cheie pe care trebuie sa le aveti in vedere cand cumparati incaltaminte.
Aveti grija sa vi se potriveasca impreuna cu plantarii
Piciorul impreuna cu plantarii trebuie sa aiba destul loc in incaltaminte pentru a se simti atat confortabil cat si fix. Orice pereche de pantofi care are taloneta detasabila poate fi potrivita pentru plantarii Ahile. Plantarii mai grosi sau cu sustinere speciala se vor potrivi mai bine in pantofi sport sau casual. Pentru pantofi eleganti, pantofi sport stramti, mocasini sau balerini va fi nevoie de plantari mai subtiri. Pentru pantofii cu toc, pe care nu-i recomandam, se potrivesc plantarii speciali pentru tocuri inalte.
Care sunt caracteristicile cheie ale structurii perfecte a pantofilor?
Picioarele sunt diferite si au nevoie de anumite caracterstici ale pantofilor. Majoritatea persoanelor au picioarele prea flexibile si bolte plantare aplatizate. Acest tip de picior are nevoie de incaltaminte care sa controleze miscarile: calcai ferm, talpa ferma si suport lateral. Aceste caracteristici adauga fermitate pantofului si mentin piciorul in pozitia corecta deasupra plantarilor. Puteti testa rigiditatea pantofilor strangand zona calcaiului pentru a vedea cat de usor se indoaie. Alta modalitate este ca indoiti talpa, tinand de calcai si de varful pantofului, cu cat se indoaie mai greu cu atat va controla mai bine miscarile piciorului.
Pentru picioarele mai rigide, cu bolta plantara ridicata, caracteristica cea mai importanta este absorbtia socurilor. In general, incaltamintea cu insertii de gel pe talpa este cea mai potrivita.
Alte caracteristici importante sunt: latimea talpii, unghiul calcaiului si inaltimea degetelor. Priviti talpa pantofilor si imaginati-va o bisectoare pe mijlocul calcaiului. Veti observa ca talpa este mai curbata spre interior decat spre exterior. De obicei proportia este de 60%/40% sau mai mare. Pentru a evita entorsele, incaltamintea ar trebui sa aiba baza talpii mai lata, in special in zona calcaiului. Aceasta caracteristica se intalneste in special la pantofii sport. Curbarea in sus a talpii in varful pantofilor este benefica degetelor de la picioare, usurand mersul.
Cum ramane cu pantofii eleganti, mocasinii, balerinii, pantofii cu toc si celelalte tipuri de incaltaminte care nu au taloneta detasabila?
Cu exceptia pantofilor sport stramti precum cei pentru fotbal, patinaj sau ciclism, majoritatea celorlalti pantofi fara taloneta detasabila sunt creati pentru timpul liber, nu pentru activitati grele si prelungite. In aceste cazuri, pantofii ar trebuie sa fie bine facuti, cu o structura cat mai compelta, dar cel mai important este sa fie confortabili. Dupa cum am mai spus, pentru acestia exista plantari speciali.
Ca o regula de baza, persoanele cu o nevoie crescuta de corectie prin plantari, precum si cei cu diformitati pe care incearca sa le corecteze ar trebui sa evite orice fel de incaltaminte care nu respecta regulile enumerate mai sus. In fond, picioarele au nevoie de cele mai bune instrumente ajutatoare pentru a se simti si a functiona bine!