Monturile, surplusul din pantofi
Ce sunt monturile şi cum putem scăpa de ele?
Ţi s-a întâmplat şi simţi o durere puternică în zona degetului mare de la picior, care te împiedică să mergi normal? Dacă deformarea a progresat rapid şi dacă degetul mare de la picior îl încalecă pe următorul, ar trebui să mergi repede la un consult de ortopedie: ai toate şansele să fi diagnosticat cu Hallux Valgus. Pe româneşte, monturi. Dacă pielea de deasupra montului este iritată, roşie sau crăpată sau dacă apar bătături în talpa piciorului lateral de degetul mare, ai şi mai multe motive să mergi la un consult podologic de specialitate.
Apariţia monturilor şi a durerii de picioare
– “Construcţia” piciorului poate favoriza apariţia monturilor
– Raporturi neobişnuite de mărime între oase;
– Mobilitatea crescută (condiţionată hormonal) a ligamentelor antepiciorului, în cazul femeilor, care reprezintă 95% din cazuri;
– Traumatisme care apar la nivelul antepiciorului;
– Lipsa celui de al doilea deget, în urma unui traumatism şi/sau amputaţie;
– Poliartrita reumatoidă are ca efecte secundare declanşarea acestei afecţiuni.
Încălţămintea strâmtă, incomodă sau tocurile înalte – nu favorizează apariţia monturilor, dar le poate agrava pe cele deja existente. Din păcate, Hallux Valgus nu poate fi prevenit, iar exerciţiile fizice aplicate greşit pot agrava la rândul lor problema. Concret, osul metatarsian se deplasează, se roteşte şi se ridică, moment în care deformaţia devine vizibilă. Urmează înclinarea degetului mare, care ajunge să împingă celelalte degete.
Tipuri de monturi şi durerile de picioare
– Juvenile (congenitale). Acestea apar în adolescenţă, evoluează lent şi provoacă primele dureri în jurul vârstei de 40 de ani.
– Statice. Apar odată cu menopauza şi evoluează foarte rapid. Netratate, acestea pot duce la deformări complexe ale piciorului.
Corectarea acestei deformaţii a antepiciorului poate fi stopată exclusiv pe cale chirurgicală. Tratamentul nechirurgical nu va elimina problema, însă va modera evoluţia ei. Presupune, în primul rând, o încălţăminte adecvată, evitarea sporturilor care solicită mult piciorul (fotbal). Este contraindicat şi statul prelungit în picioare. Pansamentele de protecţie reduc contactul zonei cu interiorul încălţămintei. Atenţie! Dat fiind că este vorba despre o deplasare a oaselor, deformaţia nu dispare cu aplicaţii locale de tipul tincturilor, unguentelor, nici cu medicamente.
Plantarii pot fi utili numai realizaţi manual, personalizaţi pe fiecare picior de către specialistul podolog. Fa o programare!
SURSA: http://medlive.hotnews.ro/