Cum să eviţi durerile de picioare alegându-ţi corect încălţările?
Durerile de picioare în istoria omenirii
Omul a stat în picioare, drept şi liber, acum un milion de ani. Picioarele au avut de suportat de la începuturile vremii greutatea propriului corp, lăsându-ne libere mâinile pentru a crea civilizaţia. La început, piciorul gol avea forma potrivită pentru terenurile denivelate pentru care ele au fost create, astfel că am parcurs cu bucurie drumurile acoperite cu pietriş, nisip, pământ, lemn, fără să simţim greutăţile.
… Apoi au apărut pantofii – la început sandale simple din piei de animale care protejau picioarele de frig şi răni. Dar chiar din acele vremuri, pantofii aveau preponderent rol de distincţie socială şi stil, decât acela de confort şi funcţionalitate. Astfel s-а creat conjuctura perfectă pentru apariţia durerilor de picioare şi de spate.
Actorii din Grecia Antică şi din Orientul Antic purtau pantofi cu platformă pentru ca personajul principal să fie mai înalt decât actorii din rolurile secundare. În Anglia secolului al XVI-lea, orice dandy purta pantofi cu vârf ascuţit. Şi deşi îşi deformau picioarele, femeile din înalta societate chineză obişnuiau să poarte pantofi extrem de mici– ca semn al provenienţei dintr-o familie bună!
Problemele picioarelor în prezent
Astăzi, tocurile înalte sunt aproape la fel de dure cu picioarele femeilor moderne şi nu este deloc surprinzător că 80% dintre problemele şi durerile picioarelor apar la femei.
Dar nici picioarele bărbaţilor nu o duc mai bine. Stresul şi inactivitatea prezente în viaţa contemporană duc de cele mai multe ori la obezitate. Iar dacă nişte kilograme în plus nu ar fi de ajuns pentru a duce la dureri de picioare şi de spate, atletul de weekend, care nu mai este în formă, nu poartă mereu pantofii potriviţi pentru activitatea pe care o desfăşoară. Rezultatul este apariţia uneia sau mai multe probleme ale picioarelor, cele mai frecvente fiind durerile de picioare sau de spate. Din cauză că poartă pantofi nepotriviţi la muncă, lucrătorul nu are neapărat probleme dureroase, dar acest lucru contribuie la mii de ore pierdute – care se traduc prin pierderea unor milioane de dolari – în industrie în fiecare an.
Din fericire, majoritatea problemelor şi durerilor de picioare pot fi prevenite. Respectaţi regula de aur: poartă-te frumos cu picioarele tale… şi ele se vor purta frumos cu tine.
Reguli pentru a purta pantofii potriviţi în funcţie de activitate pentru a evita durerile de picioare
Pantoful menţine laba piciorului în poziţie corectă când:
1. Pe o suprafaţă plană, greutatea corpului este susţinută atât pe partea interioară cât şi pe partea exterioară a tălpii.
2. Sub vârful pantofului există loc de un deget.
3. Privit de sus, piciorul nu se îndreaptă nici spre stânga, nici spre dreapta.
4. Laba piciorului este susţinută la fel de ferm din toate direcţiile.
5. Subţirimea tălpii şi tocului nu depăşeşte o treime din grosimea iniţială.
Podologia este ştiinţa care are control integral asupra situaţiei posturale, de la diagnostic până la crearea plantarilor speciali şi alegerea încălţămintei adecvate pentru pacienţi. Specialistul podolog este singurul care vă urmăreşte pas cu pas de la diagnostic până la producţia protezei plantare personalizate.