Guta – cauze şi prevenţie
Definiţie
Guta (hiperuricemia sau nivelul ridicat al acidului uric) este o afecţiune sistemică care afectează încheieturile, de obicei încheietura degetului mare. Guta este rezultatul final al creşterii nivelului de acid uric din sânge. Acidul uric se cristalizează şi se depune pe încheieturile din corp, de obicei pe încheietura degetului mare, cauzând umflarea acestuia şi o durere îngrozitoare.
Începutul unui atac de gută poate fi brusc şi capricios. Deseori victima poate fi trezită din somn de o durere acută în miezul nopţii. (Guta este deseori confundată cu osteoartrita, o afecţiune caracterizată de o durere progresivă, care se simte mai mult după ce persoana respectivă a mers sau a alergat mult).
Se presupune că guta este o boală ereditară, dar există multe cauze: consumul de alimente bogate în proteine, pierderea bruscă în greutate ca urmare a unei diete şi/sau consumul de substanţe diuretice care pot creşte nivelul de acid uric.
În cazuri rare, leucemia şi/sau discrasiile sangvine pot cauza o creştere a nivelului acidului uric.
Guta poate fi o boală gravă şi poate necesita intervenţia unui medic, în general, a unui medic internist.
Dacă nu este tratată corect, poate cauza schimbări permanente în încheietura degetului mare de la picior. Este important să mergeţi la medic dacă suspectaţi existenţa gutei. Trebuie să ştiţi că există medicamente care vi se pot prescrie care au ca efect controlarea nivelului acidului uric din sânge. Nu trebuie să suferiţi de gută în prezent.
Dieta
Alimentele care cauzează guta în mod normal, precum băuturile alcoolice, carnea roşie, homarul, fructele de mare, etc. trebuie eliminate din dietă. Sucul de merişor este folosit ca uricosuric (substanţa care ajută la eliminarea acidului uric prin urină).